Kolumnit Uutiset

CIA-lennoista tuli tonttujen piirileikki

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n vankilennot jatkuvat, vaikka ne loppuivat jo vuonna 2005. Lentokoneita pitää ilmassa myös eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen.

Jääskeläinen päätti, että hän tutkituttaa lennot ”omana aloitteena”. Laskeutuiko CIA:n lentoja vankeineen Suomen lentokentille, siihen hän vaatii vastausta 15 taholta, muun muassa poliisilta ja armeijalta.

Oma aloite on hyvin suhteellinen käsite, sillä lennot ovat edelleen EU:n tutkinnassa, koska Puolalla, Liettualla ja Ruotsilla voi olla niiden kanssa tekemistä.

Jääskeläinen tottelee pilkun tarkkuudella EU:n komentoja. EU vaatii Suomeltakin kaikkia tietoja ja nehän pitää Brysseliin leimojen kanssa tietysti toimittaa.

Varsinkin eduskunnan oikeusasiamiehen pitäisi tietää, että CIA-lennot on tutkittu Suomessa perusteellisesti ilman tulosta.

Ulkoministeriö tutki lentoja viimeksi vuosi sitten. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) totesi, että Suomi on tehnyt lentojen selvittämiseksi sen, mitä on tehtävissä.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, etteivät CIA:n sala-arkistojen salaovet avaudu suomalaisille tutkijoille.

Kun lennot oli tutkittu, oikeusasiamies Jääskeläinen olisi voinut koota aineiston yhteen ja lähettää EU:lle. Tämä ei tietenkään ollut mahdollista yksin siksi, että Suomi on mallioppilas, joka kumartaa jo ennen kuin Bryssel käskee.

Tonkiminen kertoo myös suurelle yleisölle, että oikeusasiamies on hyvin kiinnostunut ihmisoikeuksista.

CIA-lennoissa kuulemma painavat vankien ihmisoikeudet. Ei voi jälleen kerran kuin ihmetellä herrojen hitaita kiireitä.

Terroristeiksi epäiltyjen kansainväliset pidätykset ja CIA:n järjestämät lennot paljastuivat vuonna 2007.

EU:n tutkinta on yhä kesken ja oikeusasiamies heräsi ”omaan aloitteeseensa” vuoden viiveellä.

Kun asia on Suomessa toistuvasti selvitetty, voisi kuvitella, että Jääskeläinen olisi pitänyt junan hyvässä vauhdissa. Mitä vielä, selvitykset pitää toimittaa hänelle helmikuun loppuun mennessä.

Tämän jälkeen alkaa niiden luku oikeusasiamiehen virastossa ja kokonaisuus lienee EU:n käytössä jo ensi vuoden syksyllä.

Tutkinnassa on ihmisoikeuksien näkökulmasta ikävän vanha – ja hyvää vauhtia joka suuntaan vaaraton – asia.

Mutta pintaa liipaten hyvältä näyttää: koko EU kantaa huolta vankien ihmisoikeuksista.

Suomella ei ole ollut eikä ole vieläkään keinoja vankilentojen estämiseksi, ei edes paljastamiseksi. Onko Helsinki–Vantaalla parhaillaan parkissa lento vankeineen, sitä sopii arvailla.

Mitä Suomi tekee tiedolla, poikkesiko CIA:n vankilento Helsinki–Vantaalla 2001–2005? Keskeistä on tuomita vankien huono kohtelu ja tässä mielessä Suomi on sanansa sanonut – jo monta kertaa.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic