fbpx
Uutiset

CIA:n entinen työntekijä tunnusti vakoilleensa Kiinan hyväksi

Kyseessä oli jo kolmas vakoilutapaus Yhdysvalloissa Kiinaan liittyen alle vuodessa.
FBI:n johtaja Christopher Wray sanoo Kiinan muodostavan suurimman uhkan Yhdysvalloille kun kyse on talouteen liittyvästä vakoilusta.

Entinen keskustiedustelupalvelu CIA:n työntekijä on tunnustanut antaneensa Yhdysvaltain puolustusta ja tiedustelua koskevia salaisia tietoja Kiinalle, ilmoitti oikeusministeriö keskiviikkona. Kyseessä oli jo kolmas tällainen tapaus alle vuoden sisällä.

Jerry Chin Shing Lee, 54, kertoi kahden kiinalaisen tiedusteluvirkailijan lähestyneen häntä vuonna 2010 ja tarjonneet hänelle satatuhatta dollaria ja luvaten huolehtia hänestä “koko elämän ajan” jos hän luovutti heille informaatiota, jota hän oli saanut haltuunsa CIA:ssa. Lee erosi CIA:sta vuonna 2007 ja muutti Hongkongiin.

Vuosien 2010 ja 2013 välillä Leen henkilökohtaiselle tilille oli maksettu satoja tuhansia dollareita, kertoi oikeusministeriö.

Lee oli luonut tiedostoja, jotka koskivat hänen toimiaan CIA:ssa sekä salaisten operaatioiden aikoja ja paikkoja.

Liittovaltion poliisi FBI tutki vuonna 2012 hänen hotellihuoneensa Honolulussa ja löysi käsin kirjoitettuja muistiinpanoja hänen työstään CIA:ssa ennen vuotta 2004.

Ministeriön mukaan muistiinpanoista selvisi CIA:n työntekijöiden nimiä, kohtaamispaikkoja ja puhelinnumeroita sekä peitetoimien tietoja.

“Kiina suurin uhka Yhdysvalloille”

Kansallisen turvallisuuden apulaisoikeusministeri John Demers sanoi kyseessä olleen alle vuodessa jo kolmas tapaus, jossa entinen tiedusteluvirkailija tunnustaa syyllisyyden tai todetaan syylliseksi salaisten tietojen antamiseen Kiinaan.

– Jokaisessa näistä tapauksista on kyse traagisesta valtion ja kollegoiden pettämisestä, hän sanoi.

Lee saa tuomionsa 23. elokuuta ja hän saattaa saada elinikäisen vankeustuomion.

Kiinan virkailijat tai Leen asianajajat eivät kommentoineet heti tapausta.

FBI:n johtaja Christopher Wray sanoi tällä viikolla, että Kiina muodostaa suurimman uhkan Yhdysvalloille kun kyse on talouteen liittyvästä vakoilusta.

Maaliskuussa entinen puolustusvoimien tiedusteluvirkailija Ron Rockwell Hansen tunnusti syyllisyytensä yritykseen siirtää salaista tietoa Kiinalle. Hän myönsi saaneensa satojatuhansia dollareita toimiessaan Pekingin agenttina.

Viime kesäkuussa entinen CIA-virkailija Kevin Mallory tuomittiin vakoilusta hänen paljastettuaan salaisia asiakirjoja Kiinalle.

Menot