fbpx
Kolumnit Uutiset

Citysudet ovat pian perillä

Rinnassa läikähti oikein lämpimästi, kun tieto Raaseporin susipoikueesta peräti valokuvien vahvistamana tavoitti viime viikolla maan piirin. Tammisaaresta on vain joitakin kymmeniä kilometrejä Helsinkiin.

Sudet saartavat sangen päättäväisesti pääkaupunkiseutua. Niitä on usein nähty Lopella ja Hyvinkäällä, metropolin pohjoislaidalla. Tuskinpa sipoolaisten maineikas urheiluseurakaan Sibbo Vargarna on tyhjästä nimeään saanut.

Susikannan suotuisa kehitys pääkaupunkiseudulla on tosiasia. Helsinki onkin hukille mitä parhain, ehkä koko maan parhain paikka. Mediassa toistuvasti esiintyvien kannanottojen mukaan juuri helsinkiläiset arvostavat sutta erityisen korkealle, itse asiassa yli kaiken. Monista puheenvuoroista säteilee suoranainen palvonta.

Heillä on myös tasavallan paras asiantuntemus, mitä ihmisen ja suden rauhanomaiseen rinnakkaiseloon tulee.

Helsingistä kiirii tavan takaa verrattomia ohjeita, kuinka sydänmaiden ihmisten, hiukan yksinkertaisina pidettyjen maalaisten pitäisi susiin suhtautua, ja kuinka niiden kanssa elellään sovussa ja harjoitetaan elinkeinoja, kuten karjataloutta.

Susien joukkoinvaasio pääkaupunkiin edistää verrattomasti myös alueellista tasa-arvoa. Suomi ei enää ole räikeästi kahtia jakautunut, kun susia riittää maan jokaiseen kolkkaan.

Tilanne tyydyttää mitä suurimmassa määrin myös perinteisten susimaakuntien asukkaita. He ovat ilomielin jakamassa kokemuksiaan, kenties myös primitiivisiä pelkojaan kaupunkilaisserkkujensa kanssa.

Saattaa tosin viedä tovin aikaa, ennen kuin maaseudun yksinkertaisista oloista pääkaupungin humuun siirtyneet sudet omaksuvat uuden asuinympäristönsä ruokatrendit. Petoeläin ei hevin jalostu Helsingin punavihreissä kuplissa elävien tapaan vegaaniksi. Monet ovat yrittäneet opettaa kissojaan ja koiriaan kaltaisikseen kasvissyöjiksi, tosin huonoin tuloksin.

On tosi järkyttävää, kun mirri on juuri oppimaisillaan uuden ruokajärjestyksen, se onkin jostain kumman syystä kuollut.

Susi ei elä pelkillä kasviksilla, marjoilla ja sienillä, se tarvitsee lihaa. Sellainen kun on suden luonto.

Alkupaloikseen hukat voivat napsia citykanit ja rantojen hölmöt hanhet. Niiden jälkeen puistoissa lymyilevien citysusien on tehtävä ruokamatkoja Westendin kultahammasrannikon pulskaan puudelipopulaatioon.

Menot