Uutiset

Cliftersin keikkabussissa pelataan sanapelejä

Lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen takaisin keikkalavoille palanneen Clifters-yhtyeen Jiri Nikkisen mielestä keikkailu tuntuu yhä samalta kuin kahdeksankymmentäluvulla.

-!Parasta on itse keikka. Pitkät matkat autossa ovat tylsiä, eikä painavien tarvikkeiden roudaaminenkaan kauheasti innosta. Kun keikka alkaa, kaikki tämä kuitenkin unohtuu. Keikka palkitsee kaiken tehdyn työn, Nikkinen sanoo.

Cliftersin keikkabussissa ei katsella videoita tai kuunnella radiota. Aikaa pitkillä matkoilla tapetaan juttelemalla. Ja lisäksi nämä rock-muusikot pelaavat myös sanapelejä.

-!Sanapeleillä aika kuluu. Aloitamme a:sta ja yritämme keksiä joka kirjaimella mahdollisimman paljon bändien tai artistien nimiä, Cliftersin Luri Luokkala kertoo.

Pilkettä silmäkulmassa

Sanapelien pelaamista ei yleensä liitetä keikkaileviin muusikoihin, mutta tärkeilyä ja katu-uskottavuuden hakemista on näistä musiikin ammattilaisista turha hakea muutenkaan.

Bändin jäsenet ovat aikuisia miehiä, joille musiikki on ammatti ja elämäntapa. Niin Jirin kuin Lurinkin puheista tulee useasti esille perhe ja sen tärkeys. Mutta miten voi viettää perhe-elämää kun kiertää jatkuvasti ympäri Suomea keikoilla?

-!Joskus tulee tunne, että on kuin viikonloppuisä. Huono omatunto kalvaa siitä, ettei ole tarpeeksi läsnä perheen kanssa, Nikkinen sanoo.

Vuosien työ musiikkibisneksessä onkin opettanut vapaa-ajan merkityksen. Clifters pitää tiukan keikkakesän keskellä kaksi vapaaviikonloppua. Esimerkiksi juhannuksena bändin keikkaa ei kannata odotella näkevänsä.

-!Kotonakin pitää välillä olla. On todella hyvä, että meillä on muutama kesäviikonloppu vapaata, koska työtahti on tällä hetkellä kova, ja viikotkin menevät nopeasti ohi levynteossa ja promootiotilaisuuksissa, Luokkala sanoo.

Karaokea ja sooloilua

Pitkän hiljaiselon jälkeen vuoden 2002 Raumanmeren juhannuksen keikan aikoina bändille heräsi idea lavoille palaamisesta.

-!Aikaisemmin koko homma lopahti kuin kanan lento, ja jäi tunne, että jotain jäi kesken. Juutuimme aiemmin liiaksi cover-biisien käyttöön, vaikka omatkin biisit olivat jo silloin hyviä. Ne kuitenkin jäivät cover-kappaleiden varjoon, Luokkala sanoo.

Cliftersin kymmenen vuoden tauon aikana Nikkinen ja Luokkala ehtivät tehdä monenlaista. Luri muun muassa teki karaokelevyjä.

-!Karaoke on jännä musiikin alue, sillä on aivan valtava yleisön suosio, ja suosio kasvaa koko ajan. Karaoke on tärkeää alakulttuuria, on hyvä että ihmiset pääsevät laulamaan baareissa, Luokkala sanoo.

Musiikin parissa tauon vietti Nikkinenkin, joka kokeili myös soololaulajan uraa.

– Loppujen lopuksi sooloartisti on aika yksinäinen. Vaikka taustabändin jäsenet olivat usein mukavia, he tekivät kuitenkin keikoilla vain ja ainoastaan työtänsä. Kun katsoin keikalla taaksepäin, en välttämättä kohdannut aitoa ystävän kannustavaa hymyä, vaan soittajat olivat vain töissä, Nikkinen sanoo.

Hämeenlinna lähellä kotia

Perjantai-iltana Clifters esiintyi Hämeenlinnan Sirkuksen lavalla. Lauantaina on vuorossa Turun Down by the laituri. Cliftersin keikkatahti on koko kesän kiivas ja syksyllä sama meno jatkuu.

-!Tähän työhön ja reissaamiseen tottuu. Kesältä toivoisin levynteon ja keikkailun lisäksi myös perheen kanssa olemista, mökkeilyä ja viikonloppuisin syömisjuhlia kavereiden kanssa, Nikkinen sanoo.

Sivutyökseen niin Nikkinen kuin Luokkalakin mainitsevat lasten kasvattamisen.

-!Lasten kasvattaminen on jatkuva sivutoimi, vaikka kyllähän ne kasvavat itsestäänkin. Kannustan myös lapsia taiteellisuuteen, siitä on hyötyä joka ammatissa, Luokkala sanoo.