fbpx
Uutiset

Clinton saa kiittää Clintonia

Senaattori Hillary Clinton teki jo kuukausikaupalla odotetun ratkaisun: hän tavoittelee demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuuta ja pyrkii näin myös Yhdysvaltain presidentiksi, republikaani George W. Bushin seuraajaksi.

Hillary Clinton on sanojensa mukaan mukana voittaakseen. Amerikkalaiset osaavat asettaa sanasa oikein ja iskevää sanojaa myös arvostetaan!

Totta kai jokainen puolueiden esivaaleihin osallistuva ehdokas on tosissaan.

Tyhjän päälle Clinton ei hienoiseksi uhoksi laskettavaa tokaisuaan kuitenkaan rakenna. Demokraateilla on Yhdysvalloissa kova vauhti päällä. Puolue voitti joulukuun vaaleissa enemmistön sekä edustajainhuoneeseen että senaattiin.

Demokraattien nousua selittää hyvin pitkälti presidentti Bushin Irakin sodasta aiheutuva alamäki. Presidentinvaalit ovat edessä vasta vuonna 2008 ja siihen mennessä valtaan päässeiden demokraattien on pystyttävä esittämään kestävä vaihtoehto Bushin Irak-politiikalle.

Hillary Clinton iski heti kampanjansa avauksessa kiinni Bushin virheisiin. Ne voi korjata uusi presidentti, jonka nimi on arvostelijan mielestä tietysti Hillary Clinton.

Hillary Clinton on selvä suosikki demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Tästä tosiasiasta ei voi päätellä vielä alkuunkaan aivan varmasti kiihkeäksi kehittyvän esivaalin voittajaa. Kun ehdokkailla on suunnillleen saman verran kannatusta, saattaa pelkästään yksi harkitsematon lausunto ratkaista lopulta esivaalin tuloksen sekä demokraattien että republikaanien leirissä.

Hillary Clintonin taakaksi on laskettu sitä, että hän on vuosina 1993-2001 Yhdysvaltojen presidenttinä olleen Bill Clintonin puoliso. Bill Clinton muistetaan seksisuhteestaan Valkoisen talon harjoittelijaan Monica Lewynskiin.

Puolison laskeminen pelkäksi rasitteeksi on kovin yksipuolinen tulkinta. Hillary Clinton nousi julkisuuteen presidentin puolisona! Uskooko joku vakavissaan, että hän olisi pyrkimässä ilman avioliittoaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi!

Hillary Clinton ei kuitenkaan ole missään mielessä vain entisen presidentin puoliso. Hän on rakentanut tähänkin asti omaa polittista uraansa ja edennyt sillä aina senaattoriksi asti. Hän on poliitikko.

Hänellä on kaikki mahdollisuudet tehdä kahdessa mielessä historiaa. Hän voi olla Yhdysvaltain ensimmäinen naispresidentti ja samalla sellainen Valkoisen talon emäntä, jonka puoliso on ollut myös läntisen supervallan valtionpäämies.

Historiaa voi tehdä myös haastaja, senaattori Barack Obama. Jos Obama voittaa esivaalin hän on Yhdysvaltain ensimmäinen musta presidenttiehdokas.

Hillaryn ongelma on sukupuoli. Vanhoillisille nainen presidenttinä on kova pala purtavaksi. On siitäkin puolimatta, että Nancy Pelosi valittiin ensimmäisenä naisena edustajainhuoneen johtoon.

Uskooko joku vakavissaan, että hän olisi pyrkimässä ilman avioliittoaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi!

Menot