Uutiset

Cocks piti helposti kotietunsa

Riihimäen Cocks jyräsi keskiviikkona kotonaan käsipallon SM-liigan ensimmäisessä finaaliottelussa Kauniaisten HC Westin. Cocks ei jättänyt seliteltävää, vaan kiihdytti heti alkuvihellyksestä karkuteille. Kun loppusummeri katkaisi selkäsaunan, jäivät taululle paljon puhuvat loppunumerot 34–23 (18–11).

Vahvan taistelun myötä finaalisuosikki Helsingin Dickenin välierissä yllättäen pudottanut West jätti itsestään valjun kuvan. Joukkue oli kaikilla osa-alueilla monta askelta riihimäkeläisiä perässä. Cocksin vahva puolustus vei jo avausjaksolla vastustajan hyökkääjiltä jalat alta.

Keskushyökkääjä Yuru Lukyanchuk ja pelinrakentaja Viktor Kovalenko pyörittivät yhdessä takamiesten Teemu Tammisen sekä Nico Rönnbergin kanssa hyökkäyspeliä vakuuttavasti. Nelikon ohella maalien makuun pääsi Kristian Jansson, joka tavallisesta poiketen pelasi myös hyökkäyspäässä. Ryhmä rakensi kahdeksassa minuutissa viiden maalin johdon ja HC West kokoontui aikalisälle miettimään, mikä oli menossa vikaan.

Suuria taktiikkamuutoksia kauniaislaiset eivät saaneet aikaan ja ottelun suunta säilyi samana lähes koko ensimmäisen puolituntisen. Vasta jakson loppuminuuteilla Cocksin hyökkäyspään virheet avasivat muutamia vastaiskun paikkoja Westille. Viittä maalia lähemmäs ei vieras silti päässyt edes Lukyanchukin ja Kovalenkon jäähyjen tarjoamilla ylivoimilla.

Toisen puolituntisen alkuun riihimäkeläisiltä hävisi hetkeksi pelistään juoni. Muutamien pelaajavaihdosten myötä ryhti palasi ja joukkue sai jälleen murskatahdin käyntiin. Vitalie Nenita, Nico Rönnberg ja Teemu Tamminen olivat avainhahmoja, kun Cocks lopulta repäisi kymmenen maalin johdon.

Ottelun jo ratkettua viime minuuteilla kamppailu muuttui pelailuksi, mutta merkille pantavaa oli se, että Cocks teki vahvaa työtä loppuun saakka. Lähes koko vaihtopenkki kierrätettiin kentän kautta, jotta joukkueella säilyisi pelituntuma finaalisarjan seuraaviin otteluihin.

Alussa riihimäkeläisten luottopelaajat saivat paljon vastuuta, sillä Cocks peluutti pitkään avauskentällistään. Ensimmäisiä vaihtoja nähtiin vasta avausjakson lopulla.

– Ajatuksena oli, että lyödään nyt sen verran ne heti maanrakoon, etteivät tule lauantainakaan kovin hyvällä jalalla kotikentälle, hymyili Cocksin päävalmentaja Kaj Kekki.

Cocksin avaimia olivat vahva ja kurinalainen puolustuspeli, sekä valmentajan pelikirjaa noudattanut hyökkäystyöskentely.

– Kokonaisuutena erittäin hyvä peli joukkueena. Tässä näkyi sitä samaa, mikä saatiin esiin jo Baltian liigassa. Pysytään hyvin laaditussa suunnitelmassa. Puolustuspeli oli hyvää ja maalivahtityöskentelykin ok. Sitä nyt ei tosin paljon tänään nähty, kun vastustaja ei saanut palloja kunnolla edes sinne asti, Kekki hymähti.

– Oli meillä siinä ensimmäisen puoliajan lopussa huono jakso ja toisen alkuun tuli sellainen meille tyypillinen vaihe, että tehtiin kaikkea muuta kuin oli harjoiteltu. Ne nyt eivät tosin sen suuremmin haitanneet, kun oma peli saatiin nopeasti taas kulkemaan, hän jatkoi.

Westin päävalmentaja Mikko Koskue oli ymmärrettävästi pettynyt ja ymmällään.

– Ei selvästi oltu valmiita ensimmäiseen finaaliin. En tiedä, oliko tämä nyt ylilatausta vai jännitystä, mutta aivan liikaa tehtiin virheitä, Koskue murehti.

– Kun jäimme heti alussa viisi maalia jälkeen, meni meidän pelimme juoksemiseksi, hän kuvaili.

Asiasanat

Päivän lehti

8.8.2020