Uutiset

Collateral damage - sivulliset uhrit vai tahaton haitta?

Nuorelle tytölle on aika kamala juttu, jos joku lukee hänen päiväkirjaansa. Ei se järin miellyttävä kokemus ole suurvallallekaan, kun yli 90 000 salaiseksi luokiteltua sotilasasiakirjaa livahtaa niin sanotusti vääriin käsiin.

Amerikkalaisten tiedotustoiminta Afganistanissa lainasi Las Vegasiin matkaavien ajatusmaailmaa. Mitä tapahtuu Afganistanissa, pysyy Afganistanissa. Sitten Wikileaks meni ja paljasti salaisuudet.

Yhdysvallat on tietovuodosta tietysti käärmeissään.

Sodan todellinen luonne halutaan piilottaa, sillä sotaa käydään aina myös ihmisten mielikuvista. Afganistanin sotaa yritetään myydä humanitaarisena väliintulona. Yhdysvaltain ja sen johtaman liittouman Afganistanista antamat tiedot ja kuvat tukevat tietysti tätä näkemystä – se on propagandaa.

Yhdeksän pitkän vuoden jälkeen kyseinen hyväntekeväisyys-retoriikka ei vain enää kunnolla tehoa. Viimeiseksi tässä tilanteessa Yhdysvallat halusi tietovuodon mukanaan tuomaa julkisuusrumbaa.

Erityisesti mediassa on ruodittu sitä, että kansainväliset joukot yrittivät peitellä useita viattomien sivullisten kuolemia.

Liittouma on myöntänyt yhteensä 195 siviilin kuolleen ja 174 loukkaantuneen kansainvälisten joukkojen sotatoimien vuoksi. Yhteensä Afganistanissa on kuollut satoja, ehkä tuhansia sivullisia jokaisena miehitysvuonna.

Nyt vuodetut tiedot siviiliuhreista järkyttävät ihmisiä ympäri maailmaa. On kuin heidät olisi herätetty sodan todellisuuteen, ja ehkä näin tietyllä tapaa onkin. N
oora Kotilainen kirjoittaa Ulkopolitiikka-lehdessä, että myös media tarjoaa liian pehmeää kuvastoa sodasta. Kärsimys on hävinnyt sodan kuvista, ja samalla valokuvat ovat menettäneet todistavan tehtävänsä. Kotilaisen mukaan tässä toimitaan juuri niin kuin sotajohto toivookin. Afganistanista ei tulla näkemään samanlaisia kuvia kuin My Lain verilöylystä.

Silti tiedon siviiliuhreista ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä. Sellaista sotaa ei ole olemassakaan, jossa kuolisi vain sotilaita.

Salaamalla siviilikuolemia Yhdysvallat on aiheuttanut itselleen haittaa, jota se ei varmastikaan tarkoittanut.

Asiakirjat paljastivat loppujen lopuksi vain vähän täysin uutta asiaa, mutta moni operaation vastustaja sai niistä tulta vaatimustensa alle. Maailma miettii nyt, onko järkevää jatkaa sotaa Afganistanissa.

Samalla puntaroidaan, jatketaanko koko terrorismin vastaista sotaa ylipäätään.

Toivottavasti tietovuoto auttaa siinä, että sodassa tehtäisiin jotain toisin. Vanhat keinot eivät tunnu tepsivän, ja niin kauan kuin asiat säilyvät ennallaan, tulee lisää sivullisia uhreja – paitsi liittouman, myös Talebanien iskuissa.