Uutiset

Corvetten tuunaus motivoi oppilaita Tavastiassa

Vuoden 1969 mallia oleva Chevrolet Corvette on tuunattavana koulutuskeskus Tavastian teollisen pintakäsittelyn työsalissa. Menossa on maalin poistaminen auton korista. Tämä tehdään hiomalla, sillä auton korin lasikuiturakenne ei kestä kemiallista maalin poistoa.

-Projekti on ollut haastavampi kuin mitä aluksi luulimme, mutta tähän asti kaikki sujunut suunnitelmien mukaan. Tiimit toimivat hyvin ja tehokkaasti, sanoo opiskelija Marika Laine, joka on teamleader, yksi hankkeen tiiminjohtajista.

Metallituotteiden pintakäsittelyn koulutusohjelman kakkosluokka on jaettu kolmeen tiimiin, jotka työskentelevät vuorotellen. Hiontatiimissä ideana on kierrättää hiontatyötä tekeviä, jotta saadaan aina levännyt tekijä vaativaan hiontaan.

Hionnan ajaksi Corvette on suojattu perusteellisesti. Myös hiojilla on kunnollinen suojavarustus, sillä lasikuidusta lähtevä pöly ärsyttää silmiä, keuhkoja ja ihoa.

Opettaja Jari Välkkynen kehuu oppilaiden motivaatiota. Hiomakoneet käyvät taukojenkin aikana.

-Omaehtoinen tekemisen halu kertoo kiinnostuksesta alaa kohtaan sekä antaa suuntaa ammatissa vaadittavan asenteen kehittymiseen.


Opettajat taustalla

Tavastian kielellä Marika on nopeutettu. Hänellä on yllään valkoiset haalarit erotukseksi Corvetten ympärillä hääräävistä harmaahaalarisista oppilaista. Aluksi kaikilla on harmaat haalarit, mutta kykyjen ja oppimisnopeuden mukaan väri vaihtuu valkoiseksi viimeistään toisen vuoden keväällä.

-Projektit vaativat tekijöiltään joustavuutta ja innovatiivisuutta, joten valkohaalariset nopeutetut muutaman vuoden vanhempina saavat usein vastuulleen hetkittäin jopa koko projektin työnjohtotehtävät. Opettajat toimivat tarkkailijoina taustalla, Välkkynen selvittää.

Nopeutetuilla on takanaan jo jokin muu ammattitutkinto, joten heidän opiskeluaikansa on myös lyhyempi. Marika Laineen on määrä valmistua keväällä, mutta sitä ennen hän odottaa malttamattomana jo pääsiäistä, jolloin täydellisen muodonmuutoksen kokenut Corvette on näytteillä American Car Show’ssa Helsingin Messukeskuksessa.


Yrittäjyys esillä

Välkkysen mukaan Tavastiassa pyritään joka vuosi teettämään oppilailla jokin hieman erikoisempi projekti. Corvette on legendaarinen auto, jossa on paljon korjattavaa.

Maalauksen jälkeen auto teipataan 1960-1970-lukujen vaihteen race-teemaan. Oppilaat ovat suunnitelleet myös auton ulkoasun.

Mukana projektissa on useita eri Tavastian osastoja. Kuljetukset hoitaa logistiikkaosasto. Kauppa ja hallinto vastaa markkinoinnista ja mainonnasta.

-Projektin tarkoituksena on opettaa nuorille projektitöiden luonnetta sekä tarvittaessa hieman yrittäjämäistä suhtautumista työntekoon, Välkkynen sanoo. (HäSa)