Uutiset

D-vitamiinin määrä maitolitrassa kaksinkertaistuu

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan työryhmän puheenjohtajan Christel Lamberg-Allardt uskoo, että D-vitamiinin määrä saadaan kaksinkertaistettua maitotuotteissa vielä tämän vuoden aikana. Suuri osa ihmisistä saa yhä liian vähän D-vitamiinia ravinnostaan.

Maitotuotteet, kuten maito, margariini ja jogurtti, on valittu D-vitamiinin kuriireiksi niiden yleisen käytön vuoksi. Toinen vaihtoehto olisi ollut lisätä vitamiini leipään.

– Se olisi kuitenkin teknisesti paljon vaikeampi ratkaisu. Lisäksi leipiä on niin monenlaisia, että valvonta olisi paljon hankalampaa, kertoo valtion ravitsemusneuvottelukunnan työryhmän puheenjohtajan Christel Lamberg-Allardt.

Tällä hetkellä maitolitraan lisätään 5 mikrogrammaa D-vitamiinia. Lamberg-Allardt muistuttaa, että luomutuotteisiin ei saa lisätä mitään ylimääräistä, ei myöskään D-vitamiinia.

D-vitamiinin tärkein tehtävä on auttaa kalsiumia imeytymään ja kiinnittymään luustoon. Riskiryhmiä ovatkin kasvavat lapset sekä vanhukset. Iäkkäiden ihmisten tulisi saada 20 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä, alle 10-vuotiaiden lasten noin 10 mikrogrammaa. Aikuinen tulee toimeen 7,5 mikrogrammalla. D-vitamiinin puute aiheuttaa aikuisella luuston pehmenemistä ja lapsella esimerkiksi motorisen kehityksen häiriintymistä.

D-vitamiiniannoksen ylärajana Lamberg-Allardt pitää 50 mikrogrammaa, jonka saa esimerkiksi juomalla päivässä viisi litraa maitoa. Vitamiinin liikakäyttöä ei ole juuri tutkittu, mutta Lamberg-Allardt kertoo sen lisäävän esimerkiksi verisuonten plakkia.

Päivän lehti

5.6.2020