Uutiset

Dallasin suomalaispappi järkyttyi poliisisurmista

Yhdysvaltain Kaliforniassa ja Texasissa siirtolaispappina työskentelevä Jarmo Tarkki on seurannut järkyttyneenä uutisia Dallasin poliisisurmista. 

Tarkki asuu Kaliforniassa, mutta työkenttä ulottuu Texasin osavaltioon, jonka yksi suurkaupungeista on Dallas.

– Olen seurannut tapahtumia internetistä, radiosta, televisiouutisista totta kai. Olen huolissani, Tarkki sanoo Lännen Medialle puhelimitse Suomen aikaa noin kello 12. Kaliforniassa kello oli tuolloin noin kaksi yöllä.

Ainakin viisi poliisia kuoli tarkka-ampujan luoteihin, ja asia on Yhdysvaltain ja Euroopankin ykköspuheenaihe.

Tarkki sanoo, ettei Yhdysvalloissa puhuta tällä hetkellä mistään muusta. Hän pohtii jo, miten asiaa pitäisi käsitellä alueen seurakuntien ihmisten kanssa, sillä raa´at teloitustyyliset surmat ovat omiaan lisäämään ihmisten huolia ja pelkoja.

– Aion lähettää pian sähköpostiviestin seurakuntalaisille, Tarkki sanoo.

Viestissään Tarkki aikoo purkaa Dallasin tapahtumia ja pohtia, miten suomalaiset maahanmuuttajat voisivat kääntää yleistä ilmapiiriä paremmaksi.

Pappi on erityisen huolestunut Yhdysvaltain vallitsevasta ilmapiiristä, joka on hänen mukaansa huonoin koko hänen Yhdysvaltain-aikanaan. Tarkki on työskennellyt Yhdysvalloissa 38 vuotta.

– Ensin pitää tunnistaa ongelma. Minulla on siitä teoria, miksi ilmapiiri on niin huono.

Papin mukaan republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin näyttävä kampanja on lietsonut vihaa ja epäkorrektiutta, mikä on vaikuttanut voimakkaan kielteisesti yleiseen ilmapiiriin.

Trump on muun muassa vaatinut muslimeille porttikieltoa Yhdysvaltoihin, sillä hänen mielestään kaikki muslimit muodostavat uhan maan kansalaisille. Myöhemmin Trump on puhunut muslimien profiloinnista.

– Trump vastustaa poliittista korrektiutta. Poliittiseen korrektiuteen liittyy sensitiivisyys vähemmistöjä kohtaan. On ikään kuin ok olla epäkorrekti, ja silloin myös vähemmistöt kärsivät, Tarkki sanoo viittaa epäsuorasti useisiin viime aikoina esiin nousseisiin välikohtauksiin, joissa poliisi on surmannut tummaihoisen henkilön Yhdysvalloissa.

Tarkin mukaan Yhdysvaltain suomalaiset siirtolaisetkin ovat saaneet osansa Trumpin puheista.

– Trump on sanonut vastustavansa maahantulijoita. Hän on kyllä sittemmin puhunut tarkoittavansa laittomia maahantulijoita, mutta nämä puheet ovat kuitenkin luoneet epäsuotuisan ilmapiirin meitä siirtolaisia kohtaan.

– Näin ollen meillä Yhdysvaltain suomalaisilla on suuri vastuu siitä, että siirtolaisten puolesta pitää puhua voimakkaasti, jotta ilmapiiri kääntyisi. LM-HäSa

Asiasanat