Uutiset

Dataa, sanoi Fallesmannin Arvo

…ja sitten äitini antoi minulle tukkapöllyä.

Tapio Lahtinen

Kun minä olin pikkuinen vielä, Haapasalon täti oli meidän kylän pahin tietoturva-aukko.

Se kulki joka paikassa juoruamassa eikä sitä tarvinnut edes klikata vaan se saastutti tiedostot jo vähän matkan päästä roskaposteillaan vaikka ihmiset koettivatkin karttaa sitä ja kiertää sen kaukaa, mutta ei siitä mitään apua ollut.

Kyllä kaikki tiesivät, ettei sellaista palomuuria ollutkaan, jonka takana voi olla turvassa siltä tädiltä. Kun Fallesmannin Arvo ja minä oltiin oltu omenavarkaissa, data oli jo kotona perillä meitä illalla odottamassa, sillä Haapasalon täti oli nähnyt meidät ja käynyt purkamassa tiedostonsa meidän vanhemmille, ja ne suuttuivat kovasti ja sitten äitini antoi minulle tukkapöllyä.

Minun mielestä Haapasalon täti on reaaliaikaisempi kuin webcam, Arvo sanoi minulle kun seuraavan kerran tavattiin ison kiven luona ja minä olin aivan samaa mieltä ja sanoin, että se on ihan google.

Seuraavan kerran minä törmäsin tietoyhteiskunnan riskeihin, kun elokuvateatteriin tuli lapsilta kielletty elokuva ja sanomalehdessä oli siitä ilmoitus, jossa melkein näkyi tissi.

Arvon mielestä näkyi melkein toinenkin mutta minun mielestäni kuva oli niin rakeinen ja tuhruinen ettei ainakaan varmasti voinut sanoa että toinenkin näkyy mutta se toinen kyllä näkyi melkein selvästi, siitä olimme molemmat samaa mieltä.

Mutta kun Arvo ja minä rupesimme kovaan ääneen kinastelemaan siitä kuinka monta tissiä kuvassa näkyi, äiti kuuli sen alakertaan ja sillä tavalla syntyi taas tietoturva-aukko ja me saimme kumpikin tukkapöllyä.

Se oli sillä lailla erikoinen tietoturva-aukko, että Haapasalon tätiä ei tällä kertaa ollut mailla halmeilla, Arvo ihmetteli myöhemmin ison kiven luona ja minä sanoin että se oli meidän oma ohjelma joka suoritti laittoman toiminnon ja lopetettiin.

Tämän jälkeen Fallesmannin Arvo ja minä olimme hyvin kilttejä pitkän aikaa, sillä omenavarkaissa käyminen meni kokonaan pois muodista ja tissejä näkyi joka paikassa etsimättäkin niin että oli jo melkein vaikeampaa löytää kuvia tytöistä, joilla oli paita päällä, eikä äiti enää antanut meille tukkapöllyä kun ei millään keksinyt mikä tässä maailmassa enää olisi niin tuhmaa ja kiellettyä että kannattaisi suuttua, ja se oli meistä kaikista tylsää ja ikävää.

Kunnes me sitten keksimme ruveta imuroimaan tietokoneelle lauluja netistä ilman lupaa ja se oli kuin olikin tuhmaa ja kiellettyä ja Haapasalon täti riensi heti riemuissaan kertomaan siitä meidän äidille ja äiti suuttui taas innokkaasti ja antoi meille molemmille tukkapöllyä, ja niin me olimme kaikki taas tyytyväisiä.

Löytyipäs sittenkin vielä meille sopiva tietoturva-aukko, Arvo sanoi jälkeenpäin ison kiven luona ja minä sanoin että tuhmana oleminen on nykyään hirveän paljon vaikeampaa kuin ennen mutta kyllä se sentään vielä onnistuu kun osaa hyödyntää tietoyhteiskuntavalmiuksiaan.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic