fbpx
Uutiset

Delhi sulki koulut ja rakennustyömaat ilmansaasteiden vuoksi

Intian pääkaupungissa ilmanlaatu on huonoimmillaan koko vuonna. Kuva: RAJAT GUPTA
Intian pääkaupungissa ilmanlaatu on huonoimmillaan koko vuonna. Kuva: RAJAT GUPTA

Intiassa Delhin kaupunki julisti perjantaina kansanterveydellisen hätätilan ilmansaasteiden vuoksi. Kaupungissa suljettiin koulut ja rakennustyömaat ensi tiistaihin asti.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tiheä saastesumu johtuu etenkin myrkyllistä savua päästäneistä viljelykulotuksista läheisissä osavaltioissa. Maanviljelijät polttavat joka vuosi satonsa jäänteitä ennen seuraavaa kylvöä.

Ilmanlaatu on Intian pääkaupungissa huonoimmillaan koko vuonna. Ilmansaastetta mittaava indeksi näytti 484:ää, kun maksimi on 500.

Jos saastehiukkasten määrä kohoaa yli 400:n, riski kasvaa etenkin ihmisillä, joilla on hengitysteiden sairauksia. Myös terveet voivat saada oireita. Pienhiukkaset pääsevät syvälle keuhkoihin.

Jotkin yritykset ovat neuvoneet työntekijöitään tekemään etätöitä, jotta he välttyisivät saasteilmalta. Delhissä on 20 miljoonaa asukasta.

Delhin pääministeri Arvind Kejriwal jakeli perjantaina koulussa ilmaisia hengityssuojaimia.

Ilmansaasteet ovat vaikuttaneet esimerkiksi bangladeshilaisiin kriketinpelaajiin, joille tuli kipeä kurkku ja kutiavat silmät. Bangladeshin on määrä pelata Intiaa vastaan sunnuntaina.

Ympäristöjärjestö Greenpeace arvostelee Delhin hallinnon toimien hitautta.

– Kansanterveydellinen hätätila alkoi ainakin kymmenen päivää sitten, saasteasiantuntija Sunil Dahiya Greenpeacesta sanoi Reutersille.

Menot