Uutiset

Demareilta puuttuvat duunarit

Sdp:n eduskuntaryhmää leimaa keskiluokkaisuus: duunarimiehet puuttuvat lähes kokonaan.

34:n kansanedustajan joukossa työntekijätaustaiset edustajat ovat laskettavissa yhden käden sormilla. Yksi heistä on kolmannen kauden salolainen kansanedustaja, suurtalouskokki Katja Taimela.

Työväenliikkeen perusta työväestön sivistysliikkeenä on Taimelan mukaan murentunut ja se näkyy kannatuksessa.

– Tästä syystä meillä on vaikeuksia perussuomalaisten kanssa, hän toteaa.

Puolue ei Taimelan mukaan ole onnistunut valmistamaan työläistaustaisia ihmisiä politiikkaan.

– Olennaista on, että työläistaustaiset puhuvat perinteisen peruskannattajamme kieltä ja pystyvät kertomaan politiikasta ymmärrettävästi, Taimela toteaa.

Myös vaalikampanjoinnin kalleus vaikuttaa työntekijäportaan pieneen määrään.

Sdp:ssä on ollut näkyvillä paikoilla paljon kouluttautuneita naisia. Se perustuu Taimelan mukaan pitkälti kaksi kautta presidenttinä olleen Tarja Halosen vaikutukseen, jolloin puolueeseen virtasi naisia.

Työntekijätaustaisia ovat Taimelan lisäksi ruokolahtelainen lastenhoitaja ja venäläisten maakauppojen vastustajana tunnetuksi tullut Suna Kymäläinen ja seinäjokelainen veturinkuljettaja, kunnallisneuvos Harry Wallin.

Kotkalainen ministeri, mallipukinevalmistaja ja askarteluohjaaja Sirpa Paatero on käsityöläinen, vaikka on kouluttauduttuaan päihdetyöhön tehnyt töitä ehkäisevässä päihdetyössä.

Ohut duunarikerros vankistuu, jos mukaan lasketaan SAK:n entinen puheenjohtaja, työministeri Lauri Ihalainen, joka on alkujaan puuseppä ja Murikka-opiston rehtori, maisteri Jukka Gustafsson, joka aloitti uransa konepuuseppänä.

Vaaleissa tippunut imatralaisen terästehtaan pääluottamusmies Jukka Kärnä on ollut Sdp:n duunarimiesten ikoni.

– Vanha liike kasvatti ja kouli lahjakkuuksia. Tällainen urakehitys ei enää ole mallillaan työelämässä eikä politiikassa, Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander toteaa.

Ay-taustainen puheenjohtaja Antti Rinne ei vetänyt eduskuntaan lisää duunarimiehiä.

– Pelätty vuoto perussuomalaisiin jatkui erityisesti Itä-Suomessa, jossa perussuomalaiset miehet pärjäsivät hyvin, Majander toteaa.

Uudet tähdet ovat Majanderin mukaan Timo Harakan kaltaiset henkilöt, jotka ovat hankkineet kannuksensa muilla foorumeilla.

Sdp:llä on Majanderin mukaan identiteettikriisi.

– Sdp on pyrkinyt yhdistämään keskiluokkaiset toimihenkilöt, tehtaantyöläiset ja julkisen sektorin ihmiset yhtenäisen Suomi-konseptin taakse, hän toteaa.

Neljännes demariryhmästä on koulutukseltaan ylioppilaita ja opiskelijoita. Majanderin mukaan avustajatehtävien kasvu houkuttelee nuoria vallan ja vaikuttamisen piiriin, jolloin tutkinnon suorittaminen voi jäädä kesken.

– Tutkinnon valmiiksi saaminen on edelleen tärkeä signaali ihmisen päättäväisyydestä ja sitoumuksesta, hän toteaa.

Majander muistuttaa, että tutkinnot eivät sinänsä tee autuaaksi yhteiskunnallisissa tehtävissä toimittaessa.

Asiasanat

Päivän lehti

5.4.2020