Uutiset

Demareissa kerätään irtopisteitä

Lakiesitys varallisuusveron poistamisesta sekoittaa sosiaalidemokraattien rivejä eduskunnassa. Torstaina asiasta käytiin kiivas sananvaihto ja osa demariryhmästä asettui vasemmistoliiton ja vihreiden rintamaan vastustamaan veron poistoa. Ratkaisullaan he saattoivat puolueensa puheenjohtajan ja valtiovarainministerin Eero Heinäluoman kiusalliseen tilanteeseen. Hänen pitäisi vaalia hallituksen linjaa ja yhtenäisyyttä, mutta yhteiset pelisäännöt eivät näy kaikille kelpaavan.

Oppositio ei ole suinkaan koko voimallaan kaatamassa esitystä, sillä pääoppositiopuolue kokoomus kannattaa lämpimästi tässä asiassa hallitusta.

Varallisuusvero on tuottanut vuosittain valtion kassaan noin 70 miljoonaa euroa ja sitä on maksanut muutama kymmenentuhatta varakasta verovelvollista. Varallisuusvero korvataan osinkotuloja verottamalla, jonka on laskettu tuottavan 200 miljoonan euron verokertymän. Itse asiassa valtio hyötyy uudistuksesta, verotuskohteen vaihdosta.

Varallisuusvero on ollut eräänlainen rangaistusvero vauraille kansalaisille. Varallisuutta hankittaessa siihen käytetyt ansiotulot on verotettu progressiivisesti. Perintönä saadusta omaisuudesta on kannettu perintöveroa. Veroitta varallisuutta ei rehellisin keinoin ole kukaan voinut hankkia.

Toteutuessaan hallituksen veroesitys yhdenmukaistaa suomalaista käytäntöä muun Euroopan kanssa. On vaikeata kuvitella, että pääomien vapaan liikkuvuuden oloissa verokohtelu voisi olla kovin erilaista esimerkiksi EU-maiden välillä.

Varallisuusverosta luopuminen on osa viime vuonna solmittua tulopoliittista kokonaisratkaisua. Kun sopimus hyväksyttiin, tuolloin varallisuusverotus ei herättänyt suuria tunteita.

Nyt tilanne on toinen, kun ratkaisu on edennyt eduskunnan käsittelyyn. Vasemman laidan sosiaalidemokraatit ovat havainneet oivan tilaisuuden yrittää kerätä kateutta lietsovilla puheillaan helppoja irtopisteitä. Hekin tosin tietävät, että oikeistoenemmistöisessä eduskunnassa esitys menee varmasti läpi, kun hallituksen kannalla on kuitenkin pääosa demariryhmästä.

Tulosopimus ja siihen liittyvä veropaketti on laaja kokonaisuus. Sen yhtä osaa, tässä tapauksessa varallisuusverosta luopumista, ei voida jättää ulkopuolelle.

Demareiden kapinaryhmä tuskin ainakaan vakavasti horjuttaa hallitussopua tai heikentää sen toimintakykyä. Päähallituspuolue keskusta luonnollisesti arvostelee hallituskumppaninsa hoipertelua, mutta kysymys ei sittenkään ole niin merkittävästä repeämästä, että se ravistelisi vakavasti yhteistyötä.

Eduskunta äänestää ensi tiistaina verolain lopullisesta sisällöstä. Sitä ennen SDP:n ryhmän rivit on joko suoristettu tai vastustajat jättäytyvät syystä tai toisesta pois äänestyksestä.

He ovat jo tavoitteensa saavuttaneet. Populismiin taipuvaiset vastarannan kiisket saivat asialleen hakemaansa julkisuutta.

Varallisuusverosta luopuminen on osa viime vuonna solmittua tulopoliittista kokonaisratkaisua.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic