Uutiset

Demareista puolet katsoisi hallituskortit

 

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne saa puolueen piireistä tukea hallituskeskusteluihin vaalivoittajan, keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kanssa.

Puolet SDP:n 12 piirin puheenjohtajasta ajattelee, että puolueen pitää olla mukana ainakin alustavissa hallituskeskusteluissa, vaikka SDP kärsi kunnon vaalitappion.

– Pitää olla tunnusteluissa mukana, se on puolueen vastuu ja velvollisuus. Ovia ei voi laittaa kiinni tässä vaiheessa, sanoo Pirkanmaan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Roope Lehto.

Hän kuitenkin korostaa, että tunnusteluissa ei pidä myydä itseään, vaan yhteisissä nuoteissa on oltava myös sosiaalidemokraattien kädenjälki, jos hallitukseen päädytään.

Hämeen sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Jouni Mäkelän mukaan johtopäätöksien teko vain pari päivää vaalien jälkeen on liian aikaista. Sipilän ensimmäisellä kierroksella pitää Mäkelän mukaan joka tapauksessa olla mukana.

Jukka-Pekka Matintupa SDP:n Pohjanmaan piiristä korostaa, että asioita hoidetaan hallituksen kautta.

– On käytävä läpi hallitusohjelmaneuvottelut ja katsottava minkälainen ohjelma saadaan aikaiseksi. Ihan sillä perusteella sitten päätetään, ollaanko mukana seuraavassa hallituksessa ja huolitaanko mukaan, Matintupa sanoo.

Kahdeksan eduskuntapaikan menetyksestä vetäisi vahvimmin johtopäätökset SDP:n Lapin piirin puheenjohtaja Hilkka Halonen.

– Suomi siirtyi oikealle ja kansa antoi selkeän mandaatin oikeistolaisille voimille. Kyllä tätä pitää kuunnella. Totta kai meidän puheenjohtaja käy neuvottelut hallitustunnustelijan kanssa, mutta missään nimessä emme ole ensimmäisenä hallitukseen vonkumassa, Halonen toteaa.

Oulun piirin puheenjohtaja Markku Oikarinen on samoilla linjoilla Halosen kanssa.

– Kyllähän tämä tulos osoittaa, että ei sinne toisena työväenpuolueena ole paljon järkeä mennä, jos ajattelee vaikka keskustan, perussuomalaisten ja demareiden hallitusta.

Oikarinen korostaa, että porvaripuolen velvollisuus on nyt laittaa Suomi kuntoon.

OSALLISTUMINEN hallituskeskusteluihin on kaksijakoinen tilanne, arvioi Varsinais-Suomen sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Vuokko Puljujärvi-Seila.

– Kansa on puhunut ja luottamusta toimintaan ei ole, mutta toisaalta on saatava toiminta- ja päätöskykyinen hallitus, joten ohjelmaa pitää katsoa.

Helsingin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja ja eduskuntavaaleissa ehdokkaana ollut Pilvi Torsti painottaa, että SDP:n vaalituloksen jälkeen on oltava painavat syyt, jos puolue lähtee hallitusvastuuseen.

– Hallitusvastuussa on pystyttävä tekemään myös puoluetyötä ja roolin hallituksen sisällä pitäisi olla sellainen, että puolue pystyy myös vaikuttamaan.

Torstin mukaan hallitusohjelmassa pitäisi olla oikeudenmukaisuutta, eheyttä, tasa-arvoa ja voimakas työllisyyspolitiikka.

Oman politiikan tärkeydestä muistuttaa myös Satakunnan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Harri Lehtonen. Hän korostaa, että hallitusohjelmassa ei voi keventää hyvätuloisten veroja.

SODIAALIDEMOKRAATTIEN hallituspaikkaa vastaan on puhunut myös oma ministeri. Opetusministeri, puolueen varapuheenjohtaja Krista Kiuru sanoi tiistain Satakunnan Kansassa, että puolueen paikka on nyt oppositiossa.

Kirsi Turkki, Kirsi Hölttä, Henripekka Kallio

Asiasanat

Päivän lehti

9.4.2020