fbpx
Uutiset

Demari ei sanele mikä on porvari

Tarja Halosen kampanjapäälikkö Markku J. Jääskeläinen syyttää Sauli Niinistöä älyllisestä epärehellisyydestä kampanjoidessaan vastakkainasettelun lopettamisesta. Niinistö kun kertoi tukevansa tarvittaessa Matti Vanhasta toisella kierroksella, koska hän on porvari.

Jääskeläinen erehtyy tässä pahasti. Hän olettaa vasemmiston mielipiteen porvarista (joka on aina eri henkilö kuin työläinen) olevan jonkinlainen ehdoton totuus, jota ei voisi kyseenalaistaa.

Jääskeläinen ei taida tuntea esimerkiksi kokoomuksen poliittisten ohjelmien historiaa, jossa usein on tavalla ja toisella vedottu myös työväkeen ja siltikin puhuttu porvarista. Kokoomuksen kielessä se tarkoittaa ennen muuta yritteliästä yksilöä riippumatta henkilön omaisuudesta tai yhteiskunnallisesta asemasta.

1970-luvulla puhuttiin yleisesti työläisporvareista, jotka eivät sosialismiin uskoneet silloinkaan.

Niinistön perusteissa tukea tarvittaessa Vanhasta ei siis ole mitään älyllistä epärehellisyyttä, koska se perustuu Niinistön omaan näkemykseen käsitteestä porvari.

Ihmiset mieltävät monia sanoja eri tavoin, siksi kannattaakin kuunnella useampien ihmisten mielipiteet sanan sisällöstä, ei ainakaan vain demareiden.

Antti Kökkö

Hämeenlinna

Menot