Uutiset

Demokratia

”Demokratia toteutui Suomessa.” kirjoittivat ensimmäisen äänestyskierron jälkeen jotkut lehdet meillä ja jopa ulkomaillakin.

Mainittu johtopäätös presidentinvaalien ensimmäisestä kierroksesta (ensimmäinen vaali) on tietenkin oikea. Suomessa on toki koko itsenäisyytemme ajan vallinnut demokraattinen järjestelmä.

Perustuslakiemme mukaan valta tulee kansalta eli kaiken vallan lähde on meillä kansa. Valtaa käytetään nykyisin Suomen ja EU:n lakien mukaan ja niiden säätämissä rajoissa. Valtaa myös valvoo viimekädessä kansa. Se toteuttaa sen vaaleissa käyttämällä äänioikeuttaan.

Kansanäänestys erityiskysymyksissä on myös tehokas valvontamuoto.

Joutuu kuitenkin kysymään, miksi demokratia toimi, kun äskeisessä vaalissa ensimmäinen kierros (ensimmäinen vaali) ei ratkaissut sitä , kuka on Suomen seuraava presidentti. Tämä ajatushan sisältyi mainittuihin lehtikirjoituksiin.

Demokratia ja demokraattinen oikeusvaltio ovat paljon muutakin kuin vaalit. Suomessakin demokratiaa on muun muassa siinä, toteutuuko tasa-arvo ja julkisuusperiaate tahi päätösten perusteluvelvollisuus. Demokratiaa on kunnallisessa itsehallinnossa, monissa kansalaisuuskysymyksissä jne. Toki niin sanottua demokratiavajetta voi aika ajoin esiintyä meilläkin.

Tuli siis kuka hyvänsä ehdollaolevista presidentiksi Suomessa ja ratkeaako vaali ensimmäisessä tai toisessa vaalissa, meillä aina toteutuu demokratia.

Juhonpoika

Hämeenlinna

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic