Uutiset

Demokratia ei kaipaa hintalappua

Hämeenlinna 4.1.2006

Vuoden 2006 presidentinvaalien loppusuora aukeaa tänään. Äänestysikäisillä suomalaisilla on viikon ajan mahdollisuus äänestää ennakkoon seuraavaa presidenttiä. Ennakkoäänestyspaikkoja on yhteensä yhtä vaille 850, joten äänestäjät eivät voi vakavissaan väittää, ettei heillä ole mahdollisuutta vaikuttaa vaalien lopputulokseen.

Äänestäminen on ja pysyy aidossa kansanvallassa tahdon asiana. Tälläkin kertaa ehdokkaana on mitat täyttäviä huippupoliitikkoja ja vieläpä yksi sitoutumattomuudella ratsastava ehdokas. Kansalla on aidosti mistä valita!

Ennakkoäänestyksen alkaessa Tarja Halonen on edelleen vaalien kiistaton suosikki. Helsingin Sanomien vuoden vaiheessa julkaiseman kyselyn perusteella Halonen on keräämässä 54 prosentin äänisaaliin. Kokoomuksen Sauli Niinistön kannatukseksi HS-Gallup mittasi 20 ja keskustan Matti Vanhasen 18 prosenttia.

Gallupeilla ei kuitenkaan valita tasavallan presidenttiä. Ratkaisuvalta on äänestäjien käsissä. Vaikka Halonen on johdossa, yllätykset ovat silti mahdollisia. Mikäli Niinistön ja Vanhasen vauhti paranee, edessä on presidentinvaalien toinen kierros.

HS-Gallupin perusteella vaaleissa on selkeästi kolme pääehdokasta: Halonen, Niinistö ja Vanhanen. Viiden muun ehdokkaan kannatukseksi mitattiin vain kahdeksan prosenttia. Esimerkiksi Heidi Hautalan suosio oli HS-Gallupissa ainoastaan kaksi prosenttia, vaikka vihreiden kannatus keikkuu 9-10 prosentin tietämissä.

Halosen kampanjakone tekee hartiavoimien työtä vaalien ratkaisemiseksi jo ensimmäisellä kierroksella. SDP:n puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta julisti puolueen viralliseksi tavoitteeksi Halosen valinnan vaalien ensimmäisellä kierroksella. Saman päämäärän otti Halonen itse tiistaina.

Halosen kannatus on johtanut myös harkitsemattomaan ylilyöntiin. Kampanjapäällikkö Markku J. Jääskeläinen korostaa, että vaalien ratkaisu ensimmäisellä kierroksella Halosen hyväksi säästää seitsemän miljoonaa euroa valtion rahaa ja ”tämän lisäksi vielä kunnatkin säästävät”.

Jääskeläisen vanavedessä joukko Halosta kannattavia naisia vetoaa äänestäjiin. Jääskeläinen kiittelee naisia, koska nämä ovat ”tottuneet pitämään kukkaron nyörejä tiukalla”. Kokoomuksen varapuheenjohtaja ja kokoomusnaisten puheenjohtaja Paula Risikon mielestä Halosen joukot ovat antanet demokratialle seitsemän miljoonan euron hintalapun.

Risikko arvostelee syystäkin Halosen vaalikampanjan vetäjiä. Jos kansalaisten vaikuttaminen tulee kalliiksi, on kansanvalta Jääskeläisen johdonmukaisuudella haudattava, Risikko tukistaa. Onko SDP säästösyistä luopumassa kahden kierroksen presidentinvaalista?

Kansanvaltaa ei pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa mitata rahalla. Päinvastoin kuin Halosen toimisto antaa ymmärtää, kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia on pyrittävä kasvattamaan euroja säästämättä.

Jos presidentinvaaleissa säästettäisiin seitsemän miljoonaa euroa, jokainen suomalainen olisi saamassa hieman yli euron vaalilahjan! Se säästämisestä.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic