Uutiset

Demolite visioi biomassan polttolaitosta

Kestopuuteollisuus ry:n omistama Demolite oy visioi toimintansa vahvaa laajentumista tulevina vuosina. Tuuloksessa sijaitseva terminaali käsittelee nykyisellään 15 000-17 000 tonnia kestopuuta vuosittain.

– Tulevaisuudessa paras ja järkevin tapa hoitaa puupohjaisten jätejakeiden kierrätys olisi oman biomassapolttolaitoksen perustaminen. Tosin se vaatii nykyisten vastaanottomäärien kolmin- tai nelinkertaistumista, yhteisiä ponnisteluja isojen tuottajien kanssa sekä keräyksen ulottamista uusiin materiaaleihin, kertoo toimitusjohtaja Tommi Tähkälä.

Uudet materiaalit tarkoittavat esimerkiksi erilaisia puukomposiitteja ja lämpöpuuta. Laitoksen perustamista avittaisi Tähkälän mukaan, jos Suomessa kaikki puujakeet luokiteltaisiin biomassaksi kuten Saksassa.

Nykyisin Tuulokseen saapuvat kestopuuerät haketetaan ja laivataan Saksaan Lyypekin lähelle poltettaviksi. Tähkälän tavoitteista suomalaisen laitoksen rakentamiseksi kerrottiin Uusiouutisissa.

– Oma laitos on vasta visio, oma heittoni. Ei ole yhtään mietitty sijoituspaikkaa tai laskettu rakentamiskustannuksia, Tähkälä toppuuttelee.

Minkälaisella aikataululla hanke olisi mahdollinen?

– Toivottavasti puhutaan ennemmin viidestä vuodesta kuin kymmenestä, Tähkälä arvioi.

Tuskin Tuulokseen

Toteutuessaan biomassalaitos tuskin sijoittuisi Tuulokseen.

– Tuuloksessa materiaali olisi vieressä, mutta ei paikkaa, johon syntyvä lämpö toimitettaisiin. Laitoksen pitäisi sijaita lähempänä jotain kaupunkia tai esimerkiksi ison tuotantolaitoksen tai konepajan vieressä. Riippuu siitäkin, ketä tulisi mukaan yhteenliittymään, toimitusjohtaja Tähkälä sanoo.

Tuuloksen terminaalin näkymät vaikuttavat joka tapauksessa valoisilta kasvun suhteen. Tele- ja sähköverkossa käytetyt kyllästetyt pylväät ovat tulossa kovaa vauhtia käyttöikänsä loppuun. Toistaiseksi käytöstä poistetut pylväät ovat vielä päätyneet uusiokäyttöön verkkoyhtiöiden muihin kohteisiin, mutta väistämättä niitä alkaa pian virrata jätteenä Tuulokseen.

– Siihen nähden, paljonko pylväitä poistuu koko ajan käytöstä, meille on päätynyt niitä todella vähän. On hieman vaikeaa arvioida, koska niitä alkaa tulla toden teolla.

– Jos lainsäädännössä tapahtuu pienikin tiukennus, yhtäkkiä niitä voi tulla todella iso rypäs, Tähkälä sanoo.

Demolite on varautunut asiaan. Tähkälä arvioi, että lähivuosina pylväitä poistetaan jopa 20 000 tonnia vuosittain.

– Olisihan sillä jo ihan mukavia työllisyysvaikutuksia Tuuloksessa, Tähkälä sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

5.6.2020