Uutiset

Diana-hylyn riskinä aarteenmetsästäjät

Diana-hylky lepää noin 20 metrin syvyydessä. Kuva: Sami Paakkarinen

Hämeenlinnan Sukeltajien ja Sukeltajaliiton puheenjohtaja Tero Lehtonen pitää Sipoon vesillä noin 20 metrin syvyydessä lepäävää Diana-hylkyä merkittävänä löytönä.
– Tuon ajan höyrylaivahylyt ovat harvinaisia, saatikka sitten noin hyvässä kunnossa olevat.
Ensimmäiset höyrylaivat olivat siipirastaslaivoja, joissa siipirataslaitteisto sijaitsi laivan keskiosassa. Potkurit tulivat 1850-luvulla.
– Suomessa ei siihen aikaan ollut omaa höyrylaivaliikennettä, vaan se kuului venäläisille, kuten Diana.

Museovirasto on julkaissut Dianan sijainnin koordinaatteineen. Kohde on sukeltajille avoin.
– Valokuvan perusteella hylky on upea. Sukelluskohteena se on vaativa huonon näkyvyyden takia. Sukeltajalla on oltava tasapainotus ja paineensieto kunnossa.
Museoviraston hylkytietokanta on ollut kaikkien tutkittavissa muutaman vuoden ajan. Avoimuudella on myös kääntöpuolensa.
– Pahoin pelkään, että Diana saattaa kiinnostaa myös aarteenetsijöitä, jotka varastavat vanhoja esineitä hylyistä. Meriantiikki päätyy usein Keski-Euroopan markkinoille.

Myös sukeltaja Sami Paakkarinen pitää hylyn koordinaattien julkistusta kaksiteräisenä miekkana. Aarteenetsijöiden lisäksi hylkyä saattavat tuhota ankkuroinnit ja huonot sukellustekniikat, mutta:
– Tässä halutaan päästä eroon siitä mentaliteetista, että jokin taho omii hylyt ja puuhaa niillä mitä lystää.
Paakkarisen mukaan on tärkeää, että vedenalaisista kulttuuriperintökohteista voidaan puhua avoimesti sekä jakaa tietoa ja kuvia. Hylyn tunnistaminenkin on tehty vapaaehtoisvoimin.
– Uskon, että tällöin ihmiset tajuavat hylkyjen arvon parhaiten, ja osallistuvat myös itse niiden suojeluun. HäSa

Lue myös: Sipoon vesistä löytyi 160 vuotta vanha höyrylaiva

Päivän lehti

23.1.2020