Uutiset

Digi-tv kaapeliverkossa

Yleisönosastoilla on eri lehdissä viime aikoina kirjoiteltu siitä, miten Finluxin todennäköinen konkurssi ja Nokian päätökset lopettaa kaapeliverkkoon soveltuvien digiboksien valmistus vaikuttavat suomalaisten kaapelitelevisiokotien mahdollisuuteen siirtyä digitaalisen television äärelle. Kirjoituksissa on valitettavasti ollut monia väärinkäsityksiä.

Standardi, joka Suomessa on kaapelivastaanottoon valittu, on kansainvälisen yhteistyöorganisaation (DVB) maailmanlaajuinen, avoin digi-tv-standardi, jota myös antennivastaanottoon tarkoitetuissa laitteissa käytetään.

Avoimen standardin valinta tarkoittaa sitä, että Suomessa vastaanottimia voi hankkia esimerkiksi kodinkoneliikkeistä samalla tavoin kuin mitä tahansa muutakin kodinelektroniikkaa.

Vaihtoehto olisi ollut jonkin suljetun, laitevalmistajakohtaisen tekniikan valinta, ja sen myötä sama muualla maailmassa kaapeli- ja satelliittivastaanotossa edelleen käytössä oleva toimintamalli, jossa vastaanottimen saa vain kaapeli- tai satelliittioperaattorilta.

Markkinoilla on useita erimerkkisiä ja -mallisia kaapelivastaanottoon soveltuvia digibokseja tarjolla. Laitemerkkejä ja -malleja tulee koko ajan lisää.

Keskustelu integroidusta digi-tv-vastaanottimesta kertoo osaltaan siitä, että tietoa tarvitaan lisää. Tiedämme, että antennivastaanottoon tarjolla oleva integroitu digi-tv (tv:n sisään rakennettu digiboksi) ei ole innostanut kuin neljää prosenttia kodeista, joissa on digi-tv-vastaanotin. Syitä voimme tässä vaiheessa arvailla.

Yksi syy varmastikin on se, että televisioteknologia on kehittymässä hurjaa vauhtia kohti litteitä näyttölaitteita (ns. taulu-tv) samalla kun tallentavat digiboksit alkavat syrjäyttää VHS-videot.

Nämä hankinnat tehdään kodeissa usein eri aikaan. Toinen syy on se, ettei monessa kodissa ole ollut vielä tarvetta tehdä isoa investointia televisioon, koska perusdigiboksilla voi jatkaa nykyisen analogisen television elinikää monilla vuosilla eteenpäin senkin jälkeen, kun Suomessa analogiset tv-lähetykset on 31.8.2007 lopetettu.

Myös integroituja vastaanottimia on varmasti tulossa nykyistä runsaammin markkinoille, mutta lopulta tullaan kysymykseen siitä, ovatko kodit niin Suomessa kuin monessa muussakin maassa valtaosin ja pysyvästi siirtymässä myös tv-laitehankinnoissaan erillislaitteisiin kuten tapahtui noin 20 vuotta sitten stereoiden osalta.

Nykyisin noin 60 prosenttia suomalaisista tv-talouksista ottaa tv-kanavat vastaan kaapelin kautta. Tällaisten kotitalouksien määrä on viime vuosina lisääntynyt noin 7 prosentin vuosivauhtia.

On varmaa, että laitevalmistajat ovat jatkossakin kiinnostuneet näistä kodeista ja kaapelivastaanottimien kehitystyöstä. Kun vanhoja tunnettuja toimijoita alalta poistuu, on tilalle tulossa sitäkin useampia uusia laitevalmistajia.

Jyrki Ojala

toimitusjohtaja

Suomen Kaapelitelevisioliitto ry

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic