fbpx
Uutiset

Digikuvansa voi menettää verkkoon

Valokuvien jakaminen ja arkistoiminen internetissä ovat arkipäivää, mutta netin kuvapalveluilla on myös riskinsä.

Jos kuvien ainoat kopiot on ladattu tiettyyn palveluun ja palvelua tarjoava yritys lopettaa, kuvat saattavat kadota lopullisesti.

-Emme tiedä, kuinka digikuvat säilyvät, koska vielä ei ole tullut sellaista tilannetta, että ne siirtyisivät lapsille ja lapsenlapsille, sanoo tutkijaprofessori Risto Sarvas Aalto-yliopiston tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT:stä.

Sarvas on kirjoittanut digikuvauksen riskeistä kirjan yhdessä professori David M. Frohlichin kanssa.

Sarvas kertoo, että esimerkiksi kuvapalvelu Ringo lopetti toimintansa vuonna 2008, eivätkä käyttäjät saaneet talteen videoitaan tai niihin liittyviä kommentteja. Kodak puolestaan muutti oman kuvantallennuspalvelunsa ehtoja niin, että kuvat eivät säily, ellei kuluttaja osta Kodakin tuotteita.

Ja kun kotimainen Kuvat.fi viime vuonna osti suositun Kuvaboxin, puolen miljoonan käyttäjän kuvat vaihtoivat paikkaa, ja vaikka kuvat säilyivät, palvelun ulkoasu muuttui täysin.

Tiedä, milloin kuva on julkinen

Toinen digikuvauksen riski on, että kerran netissä julkaistu kuva saattaa alkaa elää omaa elämäänsä, eikä sen omistaja välttämättä saa sitä halutessaankaan koskaan pois netistä.

Toisaalta internetissä arvellaan olevan kolme triljoonaa (kolme miljardia miljardia) valokuvaa, joten eivätkö karanneet kuvat joka tapauksessa huku massaan? Risto Sarvas myöntää, että näin on.

-Tuskinpa minun synttärikuvani ketään edes kiinnostaisivat, hän sanoo.

Sarvas muistuttaa kuitenkin tapauksista, joissa valokuvia on käytetty koulukiusaamisen välineinä sekä harkitsemattomista nuoruuskuvista, jotka myöhemmin vaikuttavat esimerkiksi työnhakuun.

-Tärkeintä on tietää, mitä tekee, ja milloin jokin kuva on julkinen ja milloin ei, Sarvas sanoo.

Valokuvan käyttötarkoitus on tutkijan mukaan muuttumassa. Nuorimmille sukupolville kuvat ovat räpsäisyjä, kertakäyttöisempiä kuin aiemmin.

-Kuvat ovat viestejä tässä ajassa, eivätkä niinkään dokumentteja tuleville polville, Risto Sarvas sanoo. (HäSa)

Menot