fbpx
Uutiset

Digitaalisten laitteiden käyttö alkaa olla poliisille arkipäivää, vaikkei haalarikameraa vielä joka poliisin rinnuksista löydykään

Kuvamateriaalilla voi todistaa omaa syyttömyyttään tai toisen syyllisyyttä.
Yhä useamman poliisin rinnuksilla heiluu nykyisin videokamera.

Poliisihallituksen viestintäpäällikkö Marko Luotonen sanoo, että videokameroiden ja ylipäätään kaikenlaisten digitaalisten laitteiden käyttö alkaa olla poliisille arkipäivää.

Uusia laitteita kehitetään jatkuvasti.

– Rekisterikilpien lukulaitteet skannaavat ongelma-autoja, tutkat tekevät nopeusvalvontaa ja poliisien haalareissa on olkapään kohdalla kamera, jota voi käyttää apuna eri tilanteissa. Poliisiautoissa on valtavan paljon digitaalisia laitteita, Luotonen luettelee.

Osa laitteista on koekäytössä, joten haalarikameraakaan ei ole ihan joka poliisin käytössä.

Tutkimusten mukaan haalarikameroiden on kuitenkin todettu parantavan poliisin työturvallisuutta, vähentävän poliisin väkivaltaista vastustamista ja lisäävän poliisin oikeusturvaa.

Esimerkiksi tällä viikolla valmistuneen esiselvityksen mukaan poliisilla ei ollut mahdollisuutta vaikuttaa heinäkuussa Mäntyharjulla tapahtuneen liikenneonnettomuuden kulkuun. Asian selvittelyssä käytettiin apuna poliisiautossa olleen gopro-kameran tallentamaa videomateriaalia.

Kuvista voi seuloa tuttuja kasvoja

Luotonen kertoo, että Bostonin maratonin pommi-iskussa Yhdysvalloissa käytettiin hyväksi paikalla olleiden ottamia kuvia ja videoita. Kasvokuvien joukosta pystyttiin seulomalla varmistamaan, että epäillyt olivat olleet paikalla.

– Poliisit kävivät läpi tuhansia kuvia.

Samaa tehdään jo myös Suomessa.

– Kuvia käytetään esitutkinta-aineistona niin kuin valvontakamerakuviakin.

Luotosen mukaan muiden kuin poliisin ottamat kuvat ovat hyvä apu silloinkin, kun haluaa todistaa itselle tapahtunutta rikosta.

– Kuvalla on helppo näyttää, mitä on tapahtunut.

Myös poliisin toimintaa kuvataan ahkerasti.

– Julkista toimintaahan se on. Kuvia tosin käytetään usein somessa kommentointiin.

Menot