Kolumnit Uutiset

Digitalisaatio ei ole vastaus kaikkeen

Että voivat sanat ja teot olla keskenään ristiriidassa. Koko ajan toitotetaan, että vanhusten tulisi pystyä asumaan mahdollisimman pitkään – mielellään hautaan asti – omissa kodeissaan. Omatoimisuuteen kannustetaan, mutta lähinnä vain puheissa.

Sillä toisaalta yhteiskuntaa kehitetään kuin vanhuksia tai vammaisia ei olisi ollenkaan. Kaikki virastot ja palvelupisteet vain miettivät, miten omaa toimintaa voitaisiin virtaviivaistaa mahdollisimman tehokkaaksi. Päivän sanoja ovat ketteröittäminen ja digitalisaatio.

Nyt kaupunki ketteröittää toimintaansa niin, että laskujen maksamisesta Kastellin tiskillä tehdään tosi kallista. Tarkoitus on tietenkin, että ihmiset maksaisivat laskunsa tulematta itse paikalle. Siinä säästyy virkailijoiden aikaa ja ennen kaikkea kaupungin rahaa.

Mutta mietitäänpä sitä säästöä hieman tarkemmin.

Digitalisaatio eli palvelujen sähköistäminen voi parhaimmillaan helpottaa ihmisten elämää.

Mutta onko ajateltu digipalvelujen sosiaalista puolta – tai sen puutetta? Tarkoitan tässä ihmisten kohtaamisia.

Kehitetäänkö yhteiskuntaa nyt siihen suuntaan, ettei kenenkään työelämän ulkopuolella olevan enää tarvitse lähteä kotoaan yhtään mihinkään? Lähes kaikenhan voi kuitenkin hoitaa sähköisesti.

Voi olla kynnys lähteä kaupungille, jos sinne ei oikeasti ole mitään asiaa. Monet ihmiset – ja varsinkin vanhukset – hoitavat asiansa ihan mielellään virastojen, pankkien ja vakuutusyhtiöiden tiskillä. Jonotuskaan ei heitä haittaa, sillä eläkeläisellä on yleensä aikaa.

Asiointikäynti saattaa olla monen ikäihmisen ainut ihmiskontakti päivän mittaan. Ihminen on kuitenkin sosiaalinen eläin, jota muiden ihmisten näkeminen piristää. Sosiaalinen media tai televisio eivät korvaa live-elämää.

Kotoa lähtemisen kynnys voi kasvaa, jos kaupungille tai kirkonkylälle ei ole oikeaa asiaa. No, tietysti voi aina käydä marketissa, mutta kassahenkilön kanssa ei voi monta sanaa vaihtaa.

Erilaisissa laskelmissa on tuskin otettu huomioon, että jotkin muut yhteiskunnan kulut voivat kasvaa, jos digitalisaatio hankaloittaa ja köyhdyttää ikäihmisten elämää.

Olisihan aina eduksi, jos ihminen tuntee hallitsevansa omaa elämäänsä. Voi olla arvaamattoman tärkeää, että vanhuskin pystyy hoitamaan laskunsa ja muut asiansa ihan itse.

Vaikka ei olisi tietokonetta ollenkaan.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic