fbpx
Uutiset

Donald Trump: Huawei voi olla osa Kiinan ja Yhdysvaltain välistä kauppasopimusta

Sovittelevista sanoista huolimatta Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitää Huaweita "todella vaarallisena".
Donald Trump puhui toimittajille torstaina Valkoisessa talossa. Kuva: KEVIN DIETSCH / POOL
Donald Trump puhui toimittajille torstaina Valkoisessa talossa. Kuva: KEVIN DIETSCH / POOL

Huawei voi olla osa Kiinan ja Yhdysvaltain välistä kauppasopimusta, sanoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

– Jos me teemme sopimuksen, voisin kuvitella, että Huawei on jossain muodossa tai joltain osin osa sopimusta, Trump sanoi BBC:n mukaan toimittajille torstaina Valkoisessa talossa.

Trump ei ole kuitenkaan luopunut käsityksestä, että Huawei muodostaisi uhan Yhdysvaltojen turvallisuudelle.

– Huawei on jotain todella vaarallista.

Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppasota on kiristynyt viime viikkojen aikana, ja Huawei on ollut kiistan keskiössä.

Viime viikolla Yhdysvallat lisäsi Huawein “mustalle listalle”, mikä tarkoittaa sitä, että yhdysvaltalaiset yritykset eivät saa tehdä kauppaa Huawein kanssa ilman hallituksen erillislupaa. Muun muassa Google ilmoitti, että se lopettaa Android-käyttöjärjestelmän päivitysten toimittamisen Huaweille.

Myös monet muut suuret teknologiayritykset ovat kertoneet lopettavansa kaupan Huawein kanssa.

Kiinan on sanonut, että Yhdysvallat “kiusaa” Huaweita.

Vastaiskuna kauppasaarrolle Huawei on kertonut, että se on kehittänyt omaa teknologiaa jo usean vuoden ajan siltä varalta, että yritykselta estetään Android-käyttöjärjestelmän käyttö.

– Paras vastatoimi Yhdysvaltain kiusaamiseen on se, että kiinalaiset yritykset jatkavat vahvistumistaan, sanoi Kiinan kauppaministeriön tiedottaja Gao Feng.

Yhdysvaltain toimilla voi olla vakavat seuraukset Huawein liiketoimintaan. Jotkin teleoperaattorit ovat ilmoittaneet, etteivät ne aio ottaa Huawein uusia matkapuhelinmalleja myyntiin.

Neuvottelut jäissä

Useat länsimaat Yhdysvaltain johdolla ovat olleet huolissaan, että Huawein teknologian käyttämiseen tulevissa 5g-verkoissa sisältyy turvallisuusriski. Länsimaat ovat myös epäilleet, että Kiinan hallitus käyttää Huaweita apunaan vakoilussa.

Huawei on toistuvasti kiistänyt syytökset.

Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan neuvottelut ovat toistaiseksi pysähdyksissä. Suurvaltojen viimeiset neuvottelut kauppasodan ratkaisemiseksi päättyivät tuloksettomina 10. toukokuuta, eikä uutta neuvottelupäivämäärä ole vahvistettu.

Torstaina Kiinan kauppaministeriön tiedottaja Gao Feng ilmoitti, että jos Yhdysvallat haluaa jatkaa kauppaneuvotteluja, “heidän pitäisi osoittaa vilpittömyyttä ja korjata väärät toimensa”.

Menot