Kolumnit Uutiset

Donald Trump, rampa ankka

En tiedä huomasitteko, mutta Amerikan Yhdysvalloissa järjestettiin tässä taannoin presidentinvaalit, jotka väärä ehdokas voitti. Paitsi että ei, oikea mies voitti, koska vastassa oli väärä nainen. 

Jos unohdetaan tunteet ja tyylipisteet ja lähdetään siitä, että demokratia on matematiikkaa, niin vähemmän ääniä saanut, mutta niitä oikeissa paikoissa kerännyt ehdokas voitti. Tämä oli amerikkalaisten tahto.

Jotkut sanovat, että mijardööri Donald Trump on ketku ja idiootti. Saattaa olla. Mutta hän on amerikkalaisten oma ketku ja idiootti. Näin toimii demokratia. 

 

Miksi te luulette, että niin monet suomalaiset kansanedustajat vaikuttavat ketkuilta ja idiooteilta? Koska he edustavat kansaa, meitä suomalaisia, sitä paskahousuheimoa, joka on lähempänä irwiniä kuin goodmania. 

Kuten Keith Richards totesi omasta huumeriippuvuudestaan: itse aiheutettu vahinko. 

 

Donald Trump saattaa olla isoegoinen, pikkumainen, ohutnahkainen, pitkävihainen paksukainen, jolla on merkittäviä vaikeuksia ymmärtää todellisuutta ja puhua totta. 

Mutta hän ei ole uhka meidän ihmiskunnallemme tai edes omalle yhteiskunnalleen. Donald Trump ei ole, mutta presidentti Trumpin hallinto on. 

Trump ja hänen hallintonsa eivät ole vielä hallinneet päivääkään, mutta jo nyt ilmassa on huolestuttavia savumerkkejä. Tällaista örkkisumaa, pahan keskittymistä ei ole nähty sitten Pelennorin kenttien taistelun.

Trump, tai häntä ohjailevat isommat voimat, ovat jo nimittäneet avainpaikoille ihmisiä, joilla on elävät suhteet öljy-, ase-, lääke- ja tupakkateollisuuteen. 

Joko he ovat olleet suoraan ison pahan teollisuuden palkkalistoilla, vähintäänkin lobbareina, tai ovat työskennelleet korporaatiokonnia lähellä olevissa ajatushautomoissa tai muissa disinformaation pesissä, joihin verrattuna venäläiset nettitrollit ovat kuin taskuvarkaita mafian pikkujouluissa.

 

Donald on sätkynukke, ellei peräti rampa ankka, mutta siinähän ei ole sinänsä mitään yllättävää, sehän on vanha republikaaninen perinne. 

Luiskaotsa Bush Jr, hilpeä seuramies Ronnie Reagan, kumpuroiva Gerry Ford – onneksi eivät olleet muinaisia kiinalaisia, olisi jäänyt ruuti keksimättä. 

Heidän joukossaan vanhempi Bush, entinen CIA-pomo, vaikutti suoraselkäiseltä suurelta ajattelijalta ja Riku Nixon kiltiltä kepulaiselta.

Demokraattisesti rahalla ja valheella valittu Trumpin jengi saattaa aiheuttaa melkoisia mullistuksia maailmanpolitiikassa ja kotikonnuillaan seuraavien neljän vuoden aikana. Se ei voi tulla yllätyksenä, jos katsoo jengin kokoonpanoa. 

Kuten ei olisi pitänyt yllättyä siitäkään, että Suomessa kansan omin neuvoin valitsema porvarihallitus tekee nyt porvarillista politiikkaa. Onneksi politiikan mittakaava on hieman erilainen: Suomessa vain narrataan.

 

Kimmo Miettinen
ajastin@hameensanomat.fi
Kirjoittaja on kirjailija ja kärttyinen, Hämeenlinna

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic