fbpx
Uutiset

Donald Trumpin saapuminen Souliin jakoi korealaiset kahteen leiriin – Trumpilta toivotaan turvaa Pohjois-Koreaa vastaan

Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat Soulin kaduille lauantaina, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump oli saapumassa vierailulle Etelä-Koreaan. Trump otettiin vastaan kaksijakoisissa tunnelmissa.
Etelä-Korean äärioikeistolainen Our Republical Party -puolue järjesti lauantaina mielenosoituksen Soulin rautatieaseman edustalla. Mielenosoittajat toivottivat julisteissaan ja lakanoissaan Donald Trumpin tervetulleeksi maahan. Kuva: Marjo Oikarinen
Etelä-Korean äärioikeistolainen Our Republical Party -puolue järjesti lauantaina mielenosoituksen Soulin rautatieaseman edustalla. Mielenosoittajat toivottivat julisteissaan ja lakanoissaan Donald Trumpin tervetulleeksi maahan. Kuva: Marjo Oikarinen

Korean ja Yhdysvaltain liput heiluvat vieretysten samassa tangossa kantajansa olalla. Aukion täyttävät huudot, kovaäänisistä kaikuva laulu, pamahdukset ja vieretysten asetetut teltat, joissa myydään Amerikka-aiheista turistikrääsää tai jaetaan koreankielisiä paperilappuja.

Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa tieto Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin saapumisesta kaupunkiin sai ihmiset liikkeelle hyvissä ajoin lauantaina. Soulissa on järjestetty pitkin viikkoa useita mielenosoituksia sekä Trumpin puolesta että häntä vastaan.

Trump saapui Souliin lauantaina yhdessä Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin kanssa suoraan Japanin G20-huippukokouksesta.

Aamupäivällä Trumpin kannattajia tuntui olevan kaikkialla Soulissa. Monet eteläkorealaisista kannattajista ovat konservatiiveja, jotka tukevat vankilassa istuvaa entistä maan presidenttiä Park Geun-hyetä. Lauantaina he kantoivat mukanaan kylttejä, joista monet toivottivat Yhdysvaltojen presidentin tervetulleeksi: ”Tervetuloa Trump, ulos Moon.”

Soulin poliisi korkeassa hätävalmiudessa

Trumpia kannattavien konservatiivien mielenilmaus sai liikkeelle pääasiassa iäkkäämpää väkeä. Nuoria näkyi kulkueen joukossa vain vähän.

Myöhemmin päivällä alkanut Trumpin vastainen mielenosoitus kokosi sekin kaduille tuhansia ihmisiä. He vaativat Trumpilta muun muassa toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja syyttivät presidenttiä rasistisesta maahanmuuttopolitiikasta.

Mielenosoitukset ruuhkauttivat Soulin keskustan useiden kilometrien matkalta. Paikalla oli valtava määrä poliiseja, jotka partioivat isoissa ryhmissä ympäri kaupunkia aamusta alkaen. Soulin poliisi on ollut korkeassa hälytystilassa aamuyhdeksästä saakka.

Katuja reunustivat monin paikoin poliisilinja-autot, joita oli yhden kadunpätkän varrella jonossa parhaimmillaan lähes kymmenen.

Kaupungintalon ympäristössä kohti nähtävyyksiä suunnistaneet turistit ja kaupungin asukkaat pujottelivat mielenosoittajien pystyttämien telttojen, autojen ja poliisipartioiden välissä. Liikenne toimi tavallistakin verkkaisemmin, ja poliisi joutui aika ajoin seisauttamaan autot, jotta väkijoukot pääsivät ylittämään tietä.

“Monet nuoret vihaavat Trumpia”

– Me emme välitä Trumpista. Politiikka ei ole meidän juttumme, kertoivat ystävykset Jo Sue ja Park Ju.

He kiinnittivät huomiota taustalla meluaviin mielenosoittajiin, jotka odottivat Trumpin saapumista. Heillä oli mukanaan lakanoita, joihin oli painettu maan entisen presidentin Park Geun-hyen kuva. Park oli Etelä-Korean ensimmäinen naispresidentti. Hänen isänsä oli maan entinen diktaattori Park Chung-hee.

Park Geun-hye erotettiin presidentin tehtävistä korruptiosyytteiden vuoksi. Hänet tuomittiin viime vuonna yli 20 vuodeksi vankilaan muun muassa vallan väärinkäytön ja lahjonnan takia.

Konservatiivien lakanoissa vaadittiin Parkin vapauttamista.

– Me vihaamme entistä presidenttiämme Parkia. Hänen aikanaan tapahtui paljon asioita. Monet nuoret eivät pidä hänestä, Park Ju sanoo.

– Useat ystäväni vihaavat myös Trumpia. Sosiaalisessa mediassa liikkuu paljon artikkeleita hänestä. Hän ei ole hyvä presidentti.

“Trump suhtautuu Pohjois-Koreaan vakavissaan”

Yhtä yhtenäistä mielipidettä Yhdysvaltojen istuvasta presidentistä ei Soulissa vallitse. Kuten Park Ju ja Jo Sue, myös moni muu nuori kertoo, ettei ole kovin kiinnostunut politiikasta. Monille Trumpin saapuminen Souliin vaikuttaa olevan yhdentekevää, eikä se herätä kovin suuria tunteita.

– Me emme koskaan mieti Trumpia, kertoo soulilaisnuori Dami Kim.

Hän keskustelee hetken koreaksi presidentin saapumisesta yhdessä ystävänsä Eunhye Anin kanssa ja toteaa sitten, että kokee Trumpin olevan Korealle hyväksi.

– Trump on vakavissaan Pohjois-Korean suhteen. Me olemme kaiken aikaa huolissamme Pohjois-Koreasta.

Kahdenväliset neuvottelut käydään sunnuntaina

Trump osallistui lauantai-iltana juhlaillalliselle yhdessä presidentti Moonin kanssa. Varsinaiset neuvottelut on tarkoitus käydä sunnuntaina. Tapaaminen keskittyy Pohjois-Korean ydinasekysymyksen ympärille.

Matkansa aikana Trumpin on tarkoitus vierailla Panmunjomin kylässä Koreoiden rajavyöhykkeellä.

Korealaismedioissa on arvuuteltu alkuviikosta saakka, aikooko Trump tavata rajalla Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin. Panmunjomin kylä toimii tavanomaisena tapaamispaikkana Koreoiden valtionpäämiehille. Moon ja Kim ovat tavanneet toisensa siellä.

Korean Times -lehti ehti jo perjantaina kertoa, ettei Trump tapaa Kimiä Korean-matkallaan. Trump kuitenkin järjesti jälleen viime hetken yllätyksen ja tviittasi lauantaina, että hän on valmis tapaamaan Kimin rajalla, tervehtimään ja ravistamaan tämän kättä. Nähtäväksi jää, reagoiko Kim Trumpin ehdotukseen.

Menot