fbpx
Uutiset

Droneista useita havaintoja Helsinki-Vantaan läheisyydessä – lennokit voivat jopa sulkea lentokentän

Lennokki-havainnot voivat jopa sulkea lentokentän niiden aiheuttaman turvallisuusriskin vuoksi. Helsinki-Vantaalla tähän ei ole tarvinnut vielä mennä.
Lennokki-havainnot voivat jopa sulkea lentokentän niiden aiheuttaman turvallisuusriskin vuoksi. Helsinki-Vantaalla tähän ei ole tarvinnut vielä mennä.

Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä tehtiin vapun aikana havaintoja vaaraa aiheuttavista kauko-ohjattavista lennokeista eli droneista.

Asiasta kertoi lennonjohdon vuoroesimies Manne Koponen Twitterissä keskiviikkona.

– Aamupäivällä kaksi lentäjien tekemää havaintoa, joissa drone ollut väärällä korkeudella ja vaarallisen lähellä lentokonetta. Toinen lähes 3 km korkeudessa. Nyt tarkkana lennättäjät, lennonjohdossa ollaan todella huolissaan, Koponen tviittasi.

Hän viestitti myös, että havainnoista ilmoitetaan aina hätäkeskukseen ja edelleen poliisille sekä viranomaisille Traficomiin.

Helsingin Sanomien mukaan drone-havaintojen määrä on vappupäivän aikana lisääntynyt vielä yhdellä yhteensä kolmeen.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Jukka Hannola kertoi STT:lle, ettei kauko-ohjattavien lennokkien lennättäminen liian korkealla ole sallittua ja että tällaisissa tapauksissa kyseeseen voivat tulla useat rikosnimikkeet.

Lennokin maksimilennätyskorkeus on 150 metriä, ja lennättäjällä pitää olla näköyhteys lennokkiin.

Säännöt ovat tavallista tiukemmat lentoasemien läheisyydessä.

Kolmen kilometrin päässä lentoasemasta lentokorkeus saa olla maksimissaan 50 metriä. Jos lennätyspaikka on 1-3 kilometrin päässä asemasta, lennokki voi yltää vain esteiden kuten puiden tasalle.

Alle kilometrin päässä lentoasemasta lennättämiseen tarvitaan lennonjohdon lupa.

Lontoossa kenttä suljettiin

Lennonjohdolla on mahdollisuus jopa sulkea lentokenttä drone-havaintojen vuoksi.

Lentoliikenne keskeytettiin joulukuussa Lontoon Gatwickin lentokentällä. Vilkkaan kentän alueella tehtiin muutamien päivien aikana yli 50 havaintoa lennokeista.

Häirintään syyllisiä etsittiin saarivaltiossa pitkään.

Suomessa matalalla lentänyt Ilmavoimien Learjet-suihkukone oli vaarassa törmätä Pirkanmaan pelastuslaitoksen droneen helmikuun alussa Valkeakoskella.

Asiaa tutkivan Onnettomuustutkintakeskuksen johtajan Veli-Pekka Nurmen mukaan lentokone lensi alle 150 metrin korkeudessa samalla, kun Pirkanmaan pelastuslaitoksen henkilöstöä oli harjoittelemassa lennokin käyttöä. Kumpikin osapuoli oli tekemässä normaalia, luvallista hommaansa, mutta osapuolet eivät olleet tietoisia toinen toisistaan.

Menot