fbpx
Uutiset

E.ON kiisti havittelevansa Vattenfallin Suomen-toimintoja

Saksalainen energiajätti E.ON kiisti torstaina Ylen uutisen, jonka mukaan se havittelisi ruotsalaisen Vattenfallin Suomen-toimintoja.

Vattenfallin Suomen toimitusjohtaja Hannu Kostiainen sanoo mahdollisten myyntipäätösten olevan vielä kaukana tulevaisuudessa. Hän ei myöskään vahvista Ylen kertomia tietoja, joiden mukaan Vattenfall olisi hiljattain lähestynyt konsulttien kautta ostajakandidaatteja. Yksi näistä olisi E.ON.

-Hyvällä tuotteella on aina kysyntää. Mitään päätöksiä Suomen-toimintojen jatkosta ei ole toistaiseksi tehty.

Vattenfall julkisti viime syyskuussa uuden strategian, jonka mukaan yhtiö keskittyy ydinmarkkinoihinsa Ruotsissa, Saksassa ja Hollannissa. Lisäksi Vattenfall karsii kulujaan sadoilla miljoonilla euroilla, pienentää investointejaan sekä vähentää hiilidioksidipäästöjään.

Vattenfall ilmoitti luopuvansa omistuksistaan, jotka eivät tue sen uutta strategiaa.

-Menossa on nyt kaksivuotinen arvottamisprosessi. Vasta tämän jälkeen ratkaistaan, mitkä toiminnot pidetään, mitä toimintoja vahvistetaan ja mitä mahdollisesti myydään, Kostiainen selvittää.

E.ONin Ruotsin varatoimitusjohtaja Anders Olsson julkisti yhtiön nettisivulla tiedotteen, jonka mukaan kyseessä on väärinkäsitys, eikä yhtiö koskaan kommentoi tämän tapaisia spekulaatioita viestimissä. Olsson vastaa E.ONin toiminnoista myös Suomessa ja Tanskassa.

E.ONin Suomen-toimitusjohtaja Markku Ryymin sanoi Ylelle, että E.ONin tavoitteena on kasvaa isommaksi Suomessa. Hänen mukaansa E.ONia kiinnostaa kaikki, mitä Vattenfallilla on Suomessa.

Lähes 400 000 sähköasiakasta

Vattenfallilla on Suomessa Vanajan voimalaitos Hämeenlinnassa sekä kymmenen vesivoimalaa, joiden osuus Suomen sähköntuotannosta on alle prosentin luokkaa.

Verkkoliiketoiminnasta yhtiöllä on noin 12 prosentin siivu. Vattenfallilta ostaa sähkönsä lähes 400 000 asiakasta. Vattenfall tuottaa Suomessa myös kaukolämpöä.

E.ONilla on Suomessa runsaat 110 000 asiakasta sekä sähköverkkoa Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kotkassa Karhulan teollisuusalueella. Suomen tytäryhtiöiden palveluksessa on 80 työntekijää.

Muista isoista energiayhtiöistä esimerkiksi Fortumilla on asiakkaita noin 620 000 ja Helsingin Energialla 400 000.

Vattenfallin Suomen-toimintojen liikevaihto oli toissa vuonna noin 615 miljoonaa euroa. Työntekijöitä on yli 500.

Vuonna 2010 E.ON-yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto Suomessa oli noin 160 miljoonaa euroa. Lisäksi E.ON omistaa 34 prosenttia ydinvoimayhtiö Fennovoimasta ja 20 prosenttia maakaasuyhtiö Gasumista. (HäSa-STT)

Menot