fbpx
Uutiset

E-resepti siirtyi lääkäriltä apteekkiin kommelluksitta

– Helppoa on. Lääkäriltä sai reseptin sijaan potilasohjeen mukaan. Apteekissa farmaseutin työ oli nopeaa, kun hän ei enää kirjoitellut mitään koneella, vaan sai tietokoneelta suoraan tulostettua lääketarrat.

Maanantaina Riihimäellä lääkärillä käynyt Kalevi Hietasola oli Kanta-Hämeen ensimmäinen potilas, jonka lääkkeet määrättiin ja toimitettiin sähköisen reseptin avulla.

E-resepti otettiin maanantaina käyttöön Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä Riihimäen terveyskeskuksen alueella.

Lääkärit kirjoittavat reseptit suoraan Kansaneläkelaitoksen reseptikeskuksen tietokantaan, jollei potilas halua paperireseptiä. Potilas hakee lääkkeet mistä tahansa apteekista.

– Sähköinen resepti on paperista turvallisempi. Lääkärit voivat potilaan suostumuksella tarkistaa, ovatko kaikki lääkkeet yhteensopivia. Reseptikeskukseen tallentuvista potilaan reseptitiedoista näkee myös, ettei potilaalle kerry turhia lääkkeitä, pohti Kalevi Hietasolaa hoitanut lääkäri Antti Kariluoto.

Lääkäri käyttää sähköistä reseptiä vasta, kun on kertonut potilaalle, miten e-reseptiä käytetään.

Tiedot tiukasti tallessa

Myös tietoturva paranee. Potilas pääsee itse halutessaan tarkastelemaan reseptiluetteloaan kotikoneeltaan, mutta vain pankkitunnuksillaan tai sähköisellä henkilökortilla.

Lääkäreillä ja hoitajilla on sähköinen henkilökortti, jonka lisäksi heidän on käytettävä henkilökohtaisia salasanoja järjestelmään kirjautuessaan.

Potilaan tietoja ei saa katsoa kuka tahansa. Lääkkeen määrännyt lääkäri pääsee katsomaan itse kirjoittamansa lääkkeet, mutta myös potilaan luvalla muut lääkkeet.

Apteekissa reseptit näkee proviisorin lisäksi farmaseutti. Potilas näkee, ketkä tietoja ovat käyneet tarkastelemassa.

Potilas ei huomaa suurta eroa, jollei halua tarkkailla kotikoneellaan omaa reseptilistaansa. Potilas saa lääkäriltä potilasohjeen, jonka kanssa hän asioi apteekissa.

Jos ohje katoaa, apteekissa nähdään reseptin tiedot reseptikeskuksesta ja voidaan antaa potilaan tarvitsemat lääkkeet.

Tietokantaan kirjoitettu resepti nähdään jo lähes kaikissa Kanta-Hämeen apteekeissa. Vain Riihimäen Majakka-apteekin ja Ryttylässä sijaitsevan sivuapteekin siirtyminen sähköiseen järjestelmään on kesken.

Ryttylässä saadaan järjestelmä käyttöön parin viikon sisällä. Majakka-apteekista asiakkaat voivat hakea sähköisellä reseptillä määrätyt lääkkeet ensi tammikuussa.

Muutos valmis huhtikuussa 2014

Koko Suomi siirtyy e-reseptin käyttöön 1.4. 2014 mennessä, jolloin myös yksityinen sektori on mukana järjestelmässä.

Julkinen terveydenhuolto saa järjestelmän muutoksen valmiiksi jo vuotta aiemmin. Apteekit pystyvät palvelemaan sähköisten reseptien käyttäjiä jo ensi huhtikuuhun mennessä.

Kanta-Hämeessä e-reseptien käyttö alkaa seuraavaksi Forssan terveyskeskuksessa joulukuun alussa. Järjestelmä saadaan käyttöön koko Forssan alueella ensi helmikuuhun mennessä.

Janakkala-Hattulan terveyskeskus sekä Hämeenlinnan terveyspalvelut ottavat e-reseptit käyttöön helmi-maaliskuun aikana.

Kanta-Hämeen keskussairaala siirtyy e-reseptien käyttöön kevään aikana. (HäSa)

Menot