Uutiset

Ebba ja emäntä lähtevät kyyhkysmetsälle

Naismetsästäjien osuus on viime vuosina lähtenyt hitaaseen mutta varmaan kasvuun. Loppilaisen Hannele Yrjö-Koskinen innostus lajia kohtaan on herännyt Riihimäen Erämessuja kiertäessä.

– En ole mikään himometsästäjä, orastavaa innostusta kuitenkin on, Yrjö-Koskinen kertoo.

Sen verran on innostus kuitenkin ehtinyt orastaa, että metsästyskortti tuli suoritettua viime vuonna. Omaa asetta ei kuitenkaan vielä ole, kuten ei ole ampumakoettakaan vielä suoritettu.

– Viime keväänä odotin kyllä äitienpäivälahjaksi haulikkoa, mutta eipä sellaista aamulla sänkyyn tuotu, Yrjö-Koskinen nauraa.

Metsästyskokeen suorittamista Yrjö-Koskinen mainostaa kiinnostavana ja yleissivistävänä. Metsästyksen historian lisäksi kortin suorittajat perehtyvät eri eläinlajeihin, ballistiikkaan eli ammusten lentoratoja tutkivaan fysiikaan haaraan, aseisiin, metsästyksen sääntöihin ja luonnon kiertokulkuun.

Rentoutumista ja yhdessä oloa

Tähän mennessä metsäkokemusta on karttunut muun muassa ajonaisena hirvimetsällä olosta. Yrjö-Koskinen on tyytynyt vielä seuraamaan vierestä ja kulkemaan muiden mukana.

Tulevaisuudessa, kun lintukoira Ebba hieman kasvaa, on tarkoitus opetella koiran kanssa tositoimiin.

Haaveissa on, että parivaljakko pääsisi ottamaan tuntumaa jo tänä kesänä kyyhkysjahtiin.

– Iso riista ei ehkä ole se minun juttuni.

Kaksivuotiasta Ebbaa on koulutettu nyt lähinnä leikin varjolla. Yhdessä on käyty metsässä kävelemässä ja jälkiä etsimässä, ja aseen paukkeeseenkin on totuteltu ampumaradan läheisyyteen suuntautuneilla kävelyretkillä.

– Metsästys onkin minulle ehkä yhdessä tekemistä koiran kanssa. Lisäksi se on tapa rauhoittua ja unohtaa työasiat, Fredrika Wetterhoff -säätiön toiminnajiohtajana työskentelevä Yrjö-Koskinen kertoo.

Aloitteleva metsästäjä on oppinut näkemään metsästäjän ja metsästyksen uudella tavalla. Yrjö-Koskinen toteaakin, että metsästäjistä elää runsaasti harhaanjohtavia mielikuvia.

– Metsästäjät kunnioittavat luontoa uskomattoman paljon. Jos eläin esimerkiksi pitää saada hengiltä, se tehdään kerralla ja kivutta.

Metsälle mennään nöyränä

Hannele Yrjö-Koskinen on tällä hetkellä Etelä-Lopen Eränkävijöiden koejäsen. Kokelaan titteliä on siedettävä muutama vuosi ennen kuin varsinainen jäsenyys heltiää. Seurassa on Hannelen lisäksi muutama muu nainen.

Naisten kanssa on tehty omiakin retkiä, ensi syksynä esimerkiksi lähdetään Ellit erätulilla -nimiselle reissulle.

– Metsällä jutellaan mukavia ja ollaan hiljaa, jos tuntuu siltä. Se ei ole mitään nipottamista.

Metsälle Yrjö-Koskinen lähtee nöyrällä asenteella. Aina ei saalista saada, ja joskus voi tuntua, ettei metsässä asu ainoatakaan elävää eläintä.

– Metsään ei mennä ottamaan, vaan luonto antaa, jos antaa.

Tänään alkaville Riihimäen Kansainvälisille Erämessuille Yrjö-Koskinen pääsee työkiireiden vuoksi vasta huomenna perjantaina. Ehdottomia kohteita messuilla ovat koiraosasto ja Spanieliliiton väki, joiden kanssa on tarkoitus käydä juttelemassa.

– Ja varmaan naisille tarkoitettuja, hieman kevyempiä haulikkoja menen katsomaan.

Kesän aikana olisikin tarkoitus ottaa tuntumaa aseisiin ja ammuntaan.

Kansainväliset Erämessut Riihimäellä 3.-6.6.