fbpx
Uutiset

Ebola-lääke voi tuoda apua koronan sairastuttamille – EU tutkii remdesiviriä, mutta lääkäri voi anoa poikkeuslupaa Suomessa jo nyt

Saksalaiset ja ranskalaiset lääkärit kokoontuivat neuvonpitoon sairaalaan Essenissä Saksassa, jonne on tuotu myös ranskalaisia koronapotilaita. Koronaan etsitään tehoavia lääkkeitä ympäri maailman.
Saksalaiset ja ranskalaiset lääkärit kokoontuivat neuvonpitoon sairaalaan Essenissä Saksassa, jonne on tuotu myös ranskalaisia koronapotilaita. Koronaan etsitään tehoavia lääkkeitä ympäri maailman.

Viruslääke remdesiviriä on jo nyt käytetty Euroopassa sairaalahoidossa oleville vakavasti sairaille koronapotilaille, kertoo yksikön päällikkö Jukka Sallinen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

– Remdesivirin valmistaja yhdysvaltalainen, maailmanlaajuisesti toimiva Gilead Sciences on toimittanut lääkettä niille sairaaloille, jotka ovat halunneet käyttää sitä vajavaisen tutkimusnäytön aikana ikään kuin etukäteen, Sallinen toteaa.

Tällainen remdesivir-lääkkeen käyttö ilman virallisista myyntilupaa on Sallisen mukaan periaatteessa mahdollista jo nyt Suomessakin.

– Jos lääkäri haluaa tätä lääkettä käyttää, hän tarvitsee siihen Fimealta erityisluvan. Tai tarkasti sanottuna sairaala-apteekki hakee erityisluvan lääkärin puolesta.

Kiivasta odotusta tutkimustiedoista

Sallinen tähdentää kuitenkin, etteivät lääkäritkään halua lääkettä välttämättä vielä käyttää, jos ei ole näyttöä siitä, että siitä on koronapotilaille apua.

– Eli kyllä tässä edelleen odotetaan niitä tutkimustuloksia, että tämä hyöty vahvistuu. Sen verran tietoa on tihkunut, että on siinä rajoilla, että remdesivir saattaa olla oikeasti hyödyllinen lääke koronan hoitoon. Nyt odotetaan kiivaasti dokumentaatiota tästä.

Ruotsin TV4 Nyheter uutisoi lauantaina (2.5.), että EU:n viranomaiset tutkivat nopealla aikataululla, voidaanko remdesivir ottaa käyttöön EU-alueella. Myös Euroopan lääkevirasto on tiedottanut asiasta.

– Euroopan lääkevirastossa on käynnistetty nopeutettu arviointi remdesiviristä, Sallinen vahvistaa.

Yhdysvalloissa remdesivir on jo lääkevalikoimissa koronaviruksen aiheuttaman covid-19 -taudin hoidossa. Siellä sen on havaittu lyhentävän potilaiden sairaalajaksoja keskimäärin neljällä päivällä.

Ei käytetä nyt muuhun sairauteen

Koronalääkkeen myyntilupa voidaan hyväksyä nopeutetusti.

– Muutaman viikon välein katsotaan tutkimustietoja läpi, ja firma toimittaa uutta tietoa aina, kun sitä valmistuu. Näin käydään useampi kierros läpi, kunnes vahvistuu tieto, että lääkkeen hyödyt ovat suuremmat kuin haitat, jos näin on.

Myyntilupa tarvitaan siihen, että valmistaja voi myydä ja ansaita rahaa lääkkeellään.

Remdesiviriä on aiemmin käytetty verenvuotokuume ebolan hoitoon. Sallisen mukaan remdesiviriä ei käytetä tällä hetkellä mihinkään muuhun sairauteen kuin koronaan.

Annostellaan tippana

Remdesivir on lääke, joka häiritsee virusgeneettisen materiaalin tuotantoa estäen viruksen lisääntymistä.

Sitä annetaan infuusiona eli tiputtamalla laskimoon.

Remdesirin käyttöön on havaittu sisältyvän sivuvaikutuksia, jotka iskevät erityisesti potilaan maksaan.

Suomi on mukana maailmanlaajuisessa WHO:n luotsaamassa Solidarity-lääketutkimuksessa, jossa remdesivir on mukana yhdessä tutkimushaarassa.

Tutkimukseen voivat osallistua 18 vuotta täyttäneet, vahvistetun covid- 19-tartunnan saaneet potilaat, jotka ovat sairaalahoidossa ja joilla ei ole vasta-aihetta tutkimuslääkkeille.

Menot