Uutiset

Ebola-suojia jaettu koko maahan ja toimintaohjeet päivitetty

 

Jos Ebola-tartunnan voi jossain hoitaa hyvin, niin Suomessa. Tätä mieltä ovat maamme johtavat infektiolääkärit, jotka luottavat täysin siihen, ettei tauti leviäisi meillä epidemiaksi.

– Varautuminen on ollut huolellista. Kesällä päivitettiin toimintaohjeet, ja kaikissa sairaanhoitopiireissä on jo suojautumistarpeita, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Anni Virolainen-Julkunen.

Suojautumista harjoiteltiin alkusyksystä ja samalla kerrattiin, miten tartuntaepäilyissä tulee toimia.

Jos oireet viittaavat Ebola-tartuntaan, otetaan yhteys paitsi oman alueen, myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infektiopäivystäjään.

Yksittäistä tartuntaa ei päästetä leviämään.

– Kaikkialla Suomessa ihmiset ovat yhtä lailla turvassa. Meiltä ei mene suoria lentoja Ebola-alueelle, eikä virus tartu ilmateitse kuten influenssa.

Vaikka kaikissa sairaaloissa on varauduttu mahdollisiin tautitapauksiin, hoito todennäköisesti keskitettäisiin Helsinkiin Auroran sairaalaan. HUS:n infektioklinikan ylilääkäri Asko Järvinen uskoo, että tosipaikan tullen riskit osattaisiin arvioida tilanteen mukaan.

– Laboratoriohenkilökunnan työturvallisuus tässä mietityttää eniten. Siinä on oltava todella tarkkana.

Soittokierros yliopistollisiin keskussairaaloihin todistaa, että asiaan on perehdytty eri puolilla maata.

TYKSin sairaalahygienia- ja infektiotorjuntayksikön ylilääkäri Esa Rintala kertoo, että Turussa on uudet, hyvät tilat myös ebolapotilaan tehohoitoon. Samoilla linjoilla on TAYSin ylilääkäri Jaana Syrjänen.

– Ebola ei täältä leviäisi, sehän on selvä.

Kauhukuvissa Ebola saapuu Suomeen Länsi-Afrikassa työskentelevän hoitohenkilökunnan tai avustustyöntekijöiden mukana.

STM:n tietojen mukaan suomalaisia on kuitenkin hyvin vähän pahimmalla tautialueella.

– Korkeintaan kymmenkunta. Pohjoismaista hoitohenkilökuntaa on arviolta joitakin kymmeniä. Matkustamista Sierra Leoneen, Liberiaan ja Guineaan ei muutenkaan suositella. Muualla tartuntavaara ei ole yhtä suuri kuin näissä maissa, Anni Virolainen-Julkunen sanoo.

Virolainen-Julkunen muistuttaa myös, että Ebola-alueella työskentelevillä suomalaisilla on erittäin hyvät ohjeet, miten toimia tautiepäilyn sattuessa. Samaa mieltä on ohjeita laatimassakin ollut Asko Järvinen.

– Jos tauti leviäisi Nigeriaan, meillä olisi enemmän pelättävää, koska liikennettä sinne ja sieltä Suomeen on enemmän kuin nykyiseltä epidemia-alueelta.

Ebola-viruksen aiheuttamaan vakavaan verenvuotokuumeeseen on kuollut jo lähes 3500 ihmistä Länsi-Afrikassa.

Sairastuneita on STM:n tuoreimpien tietojen mukaan noin 7500.

Ensimmäiset pohjoismainen tautitapaus todettiin maanantaina, kun norjalaisnaisen vahvistettiin sairastuneen ebolaan Sierra Leonessa työskennellessään.

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut epidemian kansainväliseksi terveysuhaksi. Ebola-virus tarttuu veren ja muiden eritteiden välityksellä vain suorassa kontaktissa sairastuneeseen.

Asiasanat

Menot