Uutiset

Edes koemaistaja ei kiistele makuasioista

Kun jäätelötehtaan koemaistaja Marja Finska sai lapsena valita joko karkin, limpparin tai jäätelön, oli jäätelö aina hänen ykkösherkkunsa. Nykyään hän saattaa parhaimmillaan maistaa jopa sata eri jäätelöä päivässä.

Finska kuitenkin vakuuttaa, ettei ole työssä sen takia, että saa vain syödä paljon jäätelöä. Hänelle tärkeintä on tehdä töitä tuotteen kanssa, joka tuo ihmisille iloa.

-On hienoa nähdä jonkun nauttivan kesäpäivänä jäätelötötteröstä, jota on itse ollut kehittämässä, hän kertoo.

Kuluttajan housuissa

Finskan täytyy arvostella maistamiaan tuotteita objektiivisesti.

-En voi vain sanoa, etten tykkää päärynäjäätelöstä, vaan sitäkin pitää pystyä arvioimaan hyvänä tai huonona päärynäjäätelönä, hän naurahtaa.

Hänen työaamunsa alkaa makeasti: joka aamu on arvosteltava tehtaan edellisen päivän tuotanto, jotta jäätelön maku ja laatu täsmäävät.

Pienillä jäätelönvalmistuslaitteilla varustetussa koekeittiössä Finska testaa ja kehittää uusia jäätelömakuja työtiiminsä kanssa. Koekeittiössä ei pelätä villejä kokeiluja. Finska kertoo, että he ovat esimerkiksi testanneet rosmariini- ja laventelijäätelöä, ja hot & sour -maku pääsee ensi kesän markkinoille.

Ennustajantyötä

Finskan mukaan on hankalaa koettaa etukäteen nähdä, mikä olisi seuraava hittimaku.

-Joskus tulee olo, että kaikkea on jo kokeiltu, mutta silloin täytyy vain etsiä uusi lähestymistapa, Finska kertoo.

Toisinaan kerran tyrmätty maku voi myöhemmin uudessa ajankohdassa ollakin menestys. 17 työvuoden jälkeen hän ei jaksa enää niinkään innostua jäätelöiden erilaisista uutuuskastikkeista ja -rouheista, vaan itse jäätelö hänelle se juttu.

-Saatan syödä vanhan ajan vaniljaa suoraan viiden litran ammeesta, hän naurahtaa. (HäSa)

Päivän lehti

17.1.2020