Uutiset

Edes sen verran

Ei ole vaikea ymmärtää, miksei keskustapuolue kykene vakuuttamaan nuoria, suvaitsevaisia, tiedostavia ihmisiä. Jotkut puolueen miehistä ovat niin hyvä karkotin, että voisivat saman tien seistä pelätteinä pellonlaidassa.

Siellä heistä ja heidän menneiltä vuosisadoilta periytyvistä mielipiteistään ja tasa-arvo- ja naiskäsityksistään olisi eniten hyötyä.

Kasvojen näennäiskohotuksen alla puolue on yhä se sama ”perhefundalistien uskonnollinen maaseutupuolue”, joksi ruotsalaisen feministipuolueen kantava suomalaisvoima Tiina Rosenberg sen on määritellyt.

Vai mitä muka pitäisi ajatella siitä, että joltakulta vielä 2000-luvulla irtoaa yhtä pöyristyttäviä mielipiteitä kuin kuudelta keskustalaiselta miesvaikuttajalta taannoisessa Hesarin Nyt-liitteen haastattelussa?

Ääneen pääsivät miehet, jotka ovat allekirjoittaneet vetoomuksen yksinäisten naisten ja naisparien hedelmöityshoitojen kieltämiseksi. Heidän perusteensa kumpuavat ajasta, jota ei luojan kiitos enää ole.

Jos ei tietäisi, että vetoomus todella on olemassa, haastateltuja voisi pitää sketsiohjelman hahmoina.

Toisen kauden kansanedustaja Pekka Vilkuna näkyy olevan sitä mieltä, että seksi on rattoisaa puuhaa, olipa kumppanina kuka tahansa.

Hänen mielestään naisessa on vikaa, jos tämä ei siedä miestä ”edes sen verran”, että lapsi saadaan alulle.

Edes sen verran!

Sietäisikö Vilkuna itse jotakuta – ketä tahansa – ”edes sen verran”? Harvalle heteronaisellekaan tämä varsin intiimi kanssakäyminen on niin yksinkertaista.

Aivan kuin kyse olisi kättelemisestä – tai vaikka puuronkeitosta. Vaikka ei tykkäisi kattiloista, niin kai sitä edes sen verran käyttää, että puuron saa aikaiseksi. Vai? Varttitunti, pikkujuttu!

Yhden ratkaisun miesjoukon ajatusmaailmaan tarjoaa keskustalainen kansanedustaja Seppo Lahtela, vetoomuksen allekirjoittajia hänkin. Hän tekee selväksi, ettei kyse edes ole seksistä, vaan ”siittämisvaiheesta”.

Hengästyttävätpä myös Vilkunan käsitykset tasa-arvosta. Hänen mukaansa on nimittäin miesten paheet ja naisten paheet, kummallakin omansa. Viinanjuonti ja tupakointi esimerkiksi ovat ”meidän miesten paheita”.

Mitä naisten paheet ovat, ei haastattelusta selviä.

Jep. En toki kannusta ketään viinanlatkintaan ja tupakanröyhyttelyyn, mutta luulin niiden sentään olevan noin ylipäätään ihmisten paheita.

Näiden keskustamiesten kasvattamista lapsista tulee varmaan suvaitsevaisia, avarakatseisia ihmisiä. Heidän tarjoamansa ”miehen malli” saa kylmät väreet kulkemaan selkäpiissä.

Ystäväni pohti Nytin jutun luettuaan, mistä näitä miehiä yhä sikiää. Kenties heikäläiset nousevat myrkynvihreä puku päällä ja kumisaappaat jalassa pohojalaasesta perunapellosta ja lähtevät saman tien eduskuntaan 1950-lukulaisia arvoja puolustamaan.

Olisiko syytä vaihtaa lajiketta?

Päivän lehti

3.8.2020