Uutiset

Edessä hengetön helmikuu

Ihmiset suhtautuivat sunnuntaina päättyneisiin presidentinvaaleihin yllättävän pitkäpinnaisesti.

Vaikka vaaleissa mentiin toiselle kierrokselle ja televisiosta pukkasi illasta toiseen samaa tosi-tv -ohjelmaa, jossa arvojaan tilittivät kilpaa Big Brother ja Big Sister, matti ja maija meikäläiset eivät tuntuneet potevan minkäänlaista vaaliähkyä – päinvastoin.

Moni on ollut pikemminkin sitä mieltä, että tavallisesti niin tylsä tipaton tammikuu, jolloin on makseltu joulun Visa-laskuja ja juostu alennusmyynneissä, muuttui tiukan vaalitaistelun ansiosta yllättävän mielenkiintoiseksi.

Gallupit ja ehdokasdebatit pitivät meitä jännityksessä kuin Agatha Christien murhamysteerit parhaimmillaan. Irti ei voi päästää ennen kuin hyvis ja pahis saavat palkkansa.

Tammikuisen jännitysnäytelmän voittajasta ei kenelläkään voinut olla varmaa käsitystä ennen loppuhuipennusta.

Vastakkain olivat vasemmisto ja oikeisto, nainen ja mies, pehmeät ja kovat arvot sekä rauhallinen ja aggressiivinen kampanja. Jokaiselle äänioikeutetulle suomalaiselle annettiin erinomainen mahdollisuus valita, kumman arvomaailma on lähempänä omia näkemyksiä.

Äänestäjien mielenkiintoa piti yllä se, että Suomessa koettiin ensimmäistä kertaa amerikkalaistyylinen vaalikampanja maestronaan mister Sauli Niinistö. Himoittujen pahvi-Saulien lisäksi nähtiin energinen ehdokas, joka ei pelännyt hyökkäävyyttä ja haastamista.

Hän onnistui tyylillään käännyttämään epävarmoja äänestäjiä paremmin puolelleen kuin vaisumpi Tarja Halonen. Vaali-iltana Halonen lupasikin tarkemmin perehtyä maassamme vallinneeseen Sauli-ilmiöön, jonka laajuudesta ja tehokkuudesta hän näytti aidosti olevan melko ymmällään.

Ei kannattaisi olla, sillä Niinistön kampanjaa suunnittelemassa on ollut kovia nimiä, kuten kehitysjohtaja Jussi Lähde, joka on aiemminkin niittänyt mainetta presidentintekijänä. Tosin, silloin hän oli demarin, Martti Ahtisaaren taustajoukoissa.

Vaikka kampanjoinnissa oli vauhtia ja mielenkiintoisia käänteitä, äänestysprosentti näissä vaaleissa jäi heikoksi. Useiden keskustalaisten on niin vaikea nähdä kumpaakaan jäljelle jäänyttä ehdokasta presidenttinä, että he protestiksi jättivät äänestämättä.

Oli silti hyvä, että annettujen äänien jakauma ehdokkaiden kesken oli niin tasainen. Jännitys säilyi loppuun asti, ja kummankin leirin kannattajat voivat olla itseensä tyytyväisiä. Demokratiaa parhaimmillaan, ovat politiikan asiantuntijoiden kommentit kuuluneet.

Näin vaalien jälkeen kaikkensa antaneet äänestäjät pyörittelevät hetken peukaloitaan. Muumimamman ja pankkiirin taisto on käyty. Mistä me nyt helmikuussa puhumme?

Todennäköisesti Matti Nykäsestä parempien lööppien puutteessa.

susanna.lahdekorpi@hameensanomat.fi

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic