Uutiset

Edunvalvoja ei koe seesteistä päivää

Jos oikeustieteellisen tiedekunnan pääsykoekirja olisi ollut aikoinaan kiinnostavampi, Esa Härmälästä olisi voinut tulla juristi. Roomalainen oikeushistoria oli kuitenkin siinä määrin ikävää, että hän päätyi opiskelemaan maatalouspolitiikkaa Helsingin yliopistoon. Viikistä tie vei muutaman mutkan kautta Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliittoon.

Maalaistalon pojalle agronomin opinnot olivat luonteva valinta. Viljelijäksi hän ei päätynyt, vaan viljelijöiden etujärjestön johtajaksi. Se pesti on kestänyt viimeiset kymmenen vuotta.

Härmälä suostuu ajatusleikkiin ja pohtii, millaista viljelijän työ olisi ollut etujärjestöjohtajan pestiin verrattuna.

– Mielessä on käynyt monta kertaa, olisiko näiden asioiden yhdistäminen onnistunut. Mutta siitä on tullut vuosi vuodelta vakuuttuneemmaksi, ettei tämä nykymaailmassa onnistu.

Aika MTK:n johdossa on ollut hänen mukaansa mahdottoman haastavaa, antoisaa ja osittain hyvin raskastakin. Seesteistä vaihetta ei niihin vuosiin ole mahtunut, koska Suomen maatalous on samaan aikaan käynyt läpi historiansa suurinta murrosta.

Moni alan vaikuttaja on Härmälän puheenjohtajavuosien kuluessa sairastunut vakavasti, mikä on saanut Härmälän mietteliääksi. Hän kertoo ajatelleensa, onko maatalouden edunvalvonta käynyt kenties liiankin rankaksi.

Härmälän mielestä kova työ koko elintarvikeketjussa on tuottanut tulosta. Suomalaisen ruoan markkinaosuus on säilynyt korkealla.

– Suomen maatalous ja elintarvikeketju ovat ainakin tähän asti pärjänneet pelättyä paremmin. Tämä ei tarkoita sitä, että uhkakuvat olisivat olleet liioiteltuja.

Toinen MTK:n edunvalvontalohko, metsätalous, on hänen mielestään myös menestynyt odotettua paremmin. Metsätalous on selvinnyt esimerkiksi siitä, ettei puunhinnoista sovita enää teollisuuden kanssa.

Samaa tahtia kuin EU:n ote suomalaisesta maataloudesta on kiristynyt, ovat soraäänet järjestön sisällä voimistuneet. Härmälältä on tiukattu selityksiä tukineuvottelujen kulusta ja tuottajien etujen puolustamisen pontevuudesta. Näin kävi viimeksi elokuussa.

Härmälällä ei ole aikomusta viipyä eläkeikään asti MTK:n johdossa.

– Kun nelikymppisenä aloittaa, niin on vaikea kuvitella, että nykymaailmassa voisi olla MTK:n puheenjohtajan kaltaisessa luottamustehtävässä 20 vuotta.

– Voisi kuvitella, että joku vaihe elämässä vielä tulee, Härmälä tuumii. Mutta samaan hengenvetoon hän ilmoittaa napakasti, ettei hän vilkuile sivuille.

Päivän lehti

29.5.2020