fbpx
Uutiset

Eduskunnan äänestys varmisti: Tiedustelulait voidaan saada kiireellisesti säädettyä

Vasemmistoliiton lisäksi vastaan äänesti vain rkp:n Eva Biaudet.
Eduskunta hyväksyi keskiviikkona tiedustelulakien vaatiman perustuslain muutoksen kiireellisellä menettelyllä. Ei-äänet olivat kiireellisyyden puolesta.

Tiedustelulait voidaan hyväksyä ja saada voimaan jo tämän eduskunnan aikana ennen ensi huhtikuun eduskuntavaaleja. Tämä varmistui, kun eduskunta keskiviikkona hyväksyi niiden tarvitseman perustuslain muutoksen kiireellisessä menettelyssä äänin 178–13, poissa 8.

Kiireellisyyttä vastaan äänestivät vasemmistoliitto ja rkp:n Eva Biaudet.

Perustuslain kiireellinen muutos tarvitsi taakseen viisi kuudesosaa annetuista äänistä. Se varmistui jo keskiviikkona aamulla, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä hyväksyi kiireellisyyden.

Tiedustelulakien parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Tapani Tölli (kesk.) oli äänestyksen jälkeen hyvin tyytyväinen.

– Tämä osoittaa, että yhteisesti asiaan paneutumalla voidaan saada jotakin aikaan.

Parlamentaarisessa seurantaryhmässä on jo käyty yhteisesti läpi tiedustelulakiesityksiin eduskunnassa tehtäviä muutoksia. Ne koskevat muun muassa tiedustelun valvontaa ja tiedustelun kohdentamista. Töllin mukaan niistä vallitsee yksimielisyys.


Voimaan vuodenvaihteessa?

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan valiokunnat yrittävät saada tiedustelulait käsiteltyä tämän vuoden aikana.

– Perustuslain muutos viedään nyt mahdollisimman nopeasti presidentin vahvistettavaksi. Sen voimaan tulossa puhutaan lähiviikoista. Tämän jälkeen valiokunnat pystyvät täysipainoisesti käsittelemään tiedustelulakeja.

Häkkänen toivoo, että tiedustelulait saadaan eduskunnassa käsiteltyä mahdollisimman nopeasti tämän vuoden aikana. Silloin ne tulisivat voimaan jo vuodenvaihteessa.

– Eduskunta päättää itse aikatauluistaan, mutta toivotaan, että asiat etenevät ripeästi, koska suuren salin tahtotila äskeisessä äänestyksessä oli aika selvä.

Häkkäsen mielestä tiedustelulait ovat eduskunnassa nyt tarpeellisin ja nopein uudistus, mikä pitää tehdä. Hän uskoo, että perustuslakivaliokunta pystyy käsittelemään nopeasti sekä sote-uudistuksen että tiedustelulait, jotka ovat valtavia lakipaketteja.

Häkkänen korosti, että perustuslain muutos mahdollistaa ainoastaan tarkkarajaisen ja täsmällisen puuttumisen perusoikeuksiin.

– Se ei mahdollista massavalvontaa nyt näissä esityksissä eikä kymmenen vuoden kuluttuakaan.

– Nyt eduskunnan perustuslakivaliokunnan ja muiden valiokuntien pitää arvioida, täyttävätkö tiedustelulakiesitykset perustuslain edellytykset. Minun mielestä täyttävät, Häkkänen sanoi.


Perussuomalaiset panttasivat kantaansa

Perussuomalaiset päättivät vasta keskiviikkoaamuna asettua tukemaan perustuslain kiireellistä muutosta.

– Perustuslain muutos ei mene yksityisyydensuojan osalta pidemmälle, kuin mikä on välttämätöntä sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden edistämiseksi. Etenkin vähemmälle huomiolle jäänyt sotilastiedustelun parantaminen on ensiarvoisen tärkeää pikaisesti muuttuvassa turvallisuusympäristössä, perussuomalaiset perustelivat.

– Perussuomalaiset eivät hyväksy nyt tai tulevaisuudessa tavallisten kansalaisten turhaa kyttäämistä tai massavalvontaa. Tulemme varmistamaan tämän tulevien lakien eduskuntakäsittelyssä, puolue tiedotti.

Eduskuntaryhmistä vasemmistoliitto vastusti perustuslain kiireellistä muuttamista, vaikka sekin kannattaa muutosta.

Perustuslain muutoksella mahdollistetaan se, että tavallisella menettelyllä säädettävillä tiedustelulaeilla voidaan kansallisen turvallisuuden vaatiessa puuttua luottamuksellisen viestin suojaan. Viranomaiset voivat seuloa Suomen rajat ylittävää sähköpostiliikennettä.

Lakiesitykset siviili- ja sotilastiedustelusta ja tiedustelun valvonnasta annettiin eduskunnalle jo alkuvuodesta.

Parlamentaarisessa seurantaryhmässä sovitut muutokset saivat sdp:n tukemaan perustuslain kiireellistä muutosta. Puolue olisi halutessaan voinut yksin estää sen hyväksymisen.

Sdp sai jo keväällä läpi sen, että täysveriseksi tiedustelupalveluksi muuttuva Suojelupoliisi saadaan kokonaisuudessaan parlamentaariseen valvontaan.

Valvontaa varten eduskuntaan perustetaan tiedusteluvalvontavaliokunta.

 

Edit: Juttua täydennetty äänestystuloksen jälkeen saaduilla Tapani Töllin ja Antti Häkkäsen kommenteilla.

Menot