fbpx
Uutiset

Eduskunnan keskustelussa yllätys: Edes kokoomus ei jää kaipaamaan työttömyysturvan aktiivimallia

Työministeri Timo Harakan (sd.) mukaan hallitus valmistelee yksilöllisen työnhaun mallin, joka on velvoittava, mutta aktiivimallia oikeudenmukaisempi.
Kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) mukaan kokoomus ei vastusta aktiivimallin purkamista. Kuva: Kimmo Brandt/arkisto
Kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) mukaan kokoomus ei vastusta aktiivimallin purkamista. Kuva: Kimmo Brandt/arkisto

Eduskunnassa koettiin tiistaina yllätys, kun edes kokoomus ei lähetekeskustelussa vastustanut työttömyysturvan aktiivimallin kumoamista koskevaa lakiesitystä.

– Emme me jää kaipaamaan aktiivimallia. Sen sijaan jäämme kaipaamaan Rinteen hallituksen työllisyystoimia. Niitä odotellessa, Ben Zyskowicz (kok.) siteerasi valtiovarainministeriön virkamiesjohtoa.

Zyskowiczin mukaan hallitus on ansioitunut lähinnä työllisyyttä vähentävillä uudistuksilla, kuten kotitalousvähennyksen leikkaamisella ja työttömyysturvan korottamisella.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) ihmetteli sitä, että kun kokoomus oli kevään ja syksyn ajan vastustanut aktiivimallin poistamista, niin nyt se teki eduskunnassa täyden käännöksen.

– Teidän työllisyysasioiden pääideologi, edustaja Juhana Vartiainen (kok.) on raivokkaasti, viikosta toiseen puolustanut aktiivimallia.

– Mutta tulihan sieltä se teidän uusi mallinne, työttömyysturvan korottamisen vastustaminen. Haluatte edelleen leikata työttömyysturvaa muka työllistämisen nimissä, Arhinmäki sanoi.

Arto Satosen (kok.) mukaan tutkimus aktiivinmallista kertoi, ettei se osoittautunut tehokkaaksi malliksi pitkäaikaistyöttömille. Hän arvioi, että heidän osalta työllisyyden kuntakokeilu on tehokkaampi järjestelmä.

– Ansiosidonnaisella työttömyysturvalla olevien henkilöiden työllistymisaika lyheni. Johtuiko se aktiivimallista vai hyvästä taloustilanteesta ja hyvästä talouspolitiikasta, sitä ei pysty kukaan sanomaan tarkalleen.

– Vaikutukset ovat joka tapauksessa olleet myönteisiä, mutta olennaista on, mitä te tuotte tilalle. Nyt jos koskaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen osuisi juuri oikeaan kohtaan, Satonen ehdotti.

Velvoittavuus säilyy

Kansanedustaja Petri Honkosen (kesk.) mukaan hallitus jatkaa työttömyysturvan uudistamista eikä työttömyysturva tule jatkossakaan olemaan mikään perustulo, vaan siinä säilyy edelleen työnhakuvelvoite.

Työvoimaministeri Timo Harakan (sd.) mukaan painopisteeksi on pantava yksilöllisten työvoimapalvelujen laatu ja riittävyys.

– Hallitus valmistelee yksilöllisen työnhaun mallin, joka on aktiivimallia oikeudenmukaisempi, mutta edelleen vaativa ja työnhakijaa seurausten uhalla velvoittava. Mallin valmistelussa neuvotellaan myös työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Samalla valmistellaan Harakan mukaan täyttä höyryä myös suurta palkkatukiuudistusta, kansainvälisen rekrytoinnin mallia, työllisyyden kuntakokeiluja ja osatyökykyisten työllistämistä.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan eduskunta vaikutti melko yksimielisesti olevan aktiivimallin purkamisen kannalla, vaikka muutama edustaja peräsikin korvaavia toimia.

– On hieman turhauttavaa keskustella, mikä toimi korvaa mitäkin ja mikä on korvaava toimi, kun VATT:n raportin mukaan ei ollut todennettuja numeroita aktiivimallin työllisyysvaikutuksista.

Pekosen mukaan hallituksella on äärimmäisen kova 75 prosentin työllisyystavoite ja hallitus tekee kaikkensa sen saavuttamiseksi.

Näin malli

Lakiesityksen mukaan aktiivimallista luovutaan ensi vuoden alusta.

Sen jälkeen työttömyysetuutta saavan henkilön aktiivisuutta ei enää seurata mallin mukaisesti eikä aktiivimalli leikkaa tammikuun alusta alkaen kertynyttä työttömyysetuutta.

Jos työttömyysetuutta on aiemmin aktiivimallin perusteella alennettu, se palautuu normaalin suuruiseksi ensi vuoden alusta.

Tammikuussa maksuun tuleviin, mutta vuonna 2019 kertyneisiin työttömyysetuuksiin aktiivimallin leikkurit vielä vaikuttavat.

Menot