fbpx
Uutiset

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen: "Kävin Juha Mäenpään kanssa kahdenkeskisen keskustelun – Asia on nyt loppuun käsitelty"

Eduskunnan tuore puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) piti äänestyksen jälkeen tiedotustilaisuuden, jossa hän totesi tapaus Mäenpään olevan loppuun käsitelty. Kuva: Arttu Laitala
Eduskunnan tuore puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) piti äänestyksen jälkeen tiedotustilaisuuden, jossa hän totesi tapaus Mäenpään olevan loppuun käsitelty. Kuva: Arttu Laitala

Eduskunta ei antanut lupaa kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) syytesuojan poistamiseen. Asiasta äänestettiin perjantaina eduskunnassa. Syytesuojan poistamista kannatti 121 ja sitä vastaan äänesti 54 kansanedustajaa. 24 edustajaa oli poissa.

Puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) sanoi kunnioittavansa eduskunnan päätöstä: yli vuoden kestäneen prosessin käsittely on eduskunnan osalta nyt päättynyt.

Vehviläinen totesi, että perustuslaki takaa kansanedustajalle erityisaseman, jonka tavoitteena on turvata mahdollisuus täysimittaisesti hoitaa kansanedustajan tehtävää.

– Yhtenä esimerkkinä erityissääntelystä on juuri käyty äänestys. Siinä ei äänestetty siitä, olivatko kansanedustaja Juha Mäenpään käyttämät sanat rangaistavia vai eivät.

– Aloittaessani puhemiehenä, korostin kansanedustajien perustuslaissa säädettyä vaatimusta esiintyä arvokkaasti muita loukkaamatta. Sama vaatimus on sovitettava ja sovitettavissa yhteen sananvapauden kanssa. Eduskunnassa meidän tulee säilyttää korkeat eettiset vaatimukset omaa toimintaamme kohtaan, Vehviläinen sanoi.

Vehviläinen mainitsi, että myös vaikeista asioista on kyettävä keskustelemaan yhdessä, ja räväkkäkin kielenkäyttö on mahdollista ilman kenenkään loukkaamista.

Yleisellä tasolla Vehviläinen muistutti edustajien käytössä olevista pehmeistä keinoista.

– Asioista voi huomauttaa tai käydä kahdenkeskinen keskustelu. Olen Mäenpään kanssa kahdenkeskisen keskustelun käynyt. Sen sisällöstä en halua tässä kuitenkaan puhua, Vehviläinen totesi.

Menot