fbpx
Uutiset

Eduskunnan sote-valiokunta saa lisää kokousaikaa keskiviikkoillaksi - paineet sote-uudistuksen käsittelyn edistämiseksi ovat edelleen suuret

Eduskunnan puhemiesneuvosto on päättänyt, että huomisen täysistunto päättyy kello 19, jonka jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokunta voi jatkaa omaa työskentelyään. Ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) kertoo, että järjestely koskee tässä vaiheessa vain tämän viikon keskiviikkoa.

Sote-valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoo, että puhemiesneuvoston päätös on linjassa valiokunnan pyynnön kanssa. Valiokunta on aiemminkin pitänyt ylimääräisiä kokouksia, koska sote- ja maakuntauudistuksen käsittely vie runsaasti aikaa.

– Nämä tuntimäärät, joita tässä tehdään, osoittavat varmasti sitä suurta sitoutumista, joka valiokunnalla on tämän tärkeän uudistuksen eteenpäin viemiseen, Kiuru kommentoi.

Sote-valiokunta aloitti viikkonsa käsittelemällä sote- ja maakuntauudistuksen valinnanvapauslakia. Lisäksi valiokunta päätti, että uudistuksen käsittely ajaa työttömyysturvalain muutoksen sekä vammaisten asumispalveluita koskevan kansalaisaloitteen ohi. Työttömyysturvalain muutos antaisi 25 vuotta täyttäneelle työnhakijalle oikeuden opiskella enintään kuusi kuukautta työttömyysetuutta menettämättä.

Valiokunta äänesti, ettei näistä asioista tehdä päätöksiä ennen kuin sote- ja maakuntauudistukseen liittyvät lait on saatu käsiteltyä valiokunnassa.Epävarmuutta toukokuun maakuntavaaleistaSote-valiokunta on ollut suuren paineen alla, sillä sote-lakien mietintöluonnoksia odotetaan kuumeisesti valmistuviksi. Hallituksen haaveissa oli, että valiokunta olisi saanut mietintöpaperinsa valmiiksi syyskuun lopussa, mutta valmistuminen on venynyt edelleen.

STT:n saamien tietojen mukaan eduskunnassa on viime viikolla arvioitu, että mietintöluonnosten valmistuminen on venymässä kuun loppupuolelle.

Lisäksi toukokuulle kaavailtujen maakuntavaalien aikataulua on STT:n tietojen mukaan alettu pitää entistä epärealistisempana myös hallituksen piirissä. Jos mietintöluonnokset valmistuvat sote-valiokunnasta vasta lokakuun loppupuolella, vahva arvio on, että maakuntavaalit voivat siirtyä toukokuulta mahdollisesti syksyyn.

Asiasanat

Menot