fbpx
Uutiset

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja haukkuu Sitran turveliennytyksen – Hyvästä asiasta saatiin väännettyä ikävä, vastaa Sitran johtaja

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja
Sitra haluaisi toteuttaa turpeesta luopumisen sosiaalisesti ja taloudellisesti oikeudenmukaisella tavalla. Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtajan epäilee turvealan mustamaalausta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sitra haluaisi toteuttaa turpeesta luopumisen sosiaalisesti ja taloudellisesti oikeudenmukaisella tavalla. Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtajan epäilee turvealan mustamaalausta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahaston (Sitra) toimet turpeeseen liittyvän vastakkainasettelun liennyttämiseksi joutuivat vastatuuleen jo ennen julkistamistaan.

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) on tehnyt Sitran toiminnasta kirjallisen kysymyksen, jossa hän kutsuu sitä turvealan mustamaalaamiseksi.

– Kuvaa vastakkainasettelun aikaa. On erikoista, että näin hyvästä asiasta saadaan väännettyä näin ikävä, sanoo johtaja Mari Pantsar Sitrasta.

Sitran on tarkoitus julkistaa juhannuksen jälkeen esitykset, joilla se haluaa edistää “sosiaalisesti ja taloudellisesti oikeudenmukaista siirtymää” pois turpeen polttokäytöstä.

Pantsar sanoo, että jokainen maa joutuu tekemään ilmastoratkaisuja, jotka ovat tuhoisia joillekin toimialoille. Suomen osalta kyse on turpeesta, jonka ilmastopäästöt ovat 12 prosenttia Suomen kasvihuonekaasupäästöistä.

Sitran turpeesta luopumisen keinovalikoimassa ovat muun muassa alan yrittäjien osallistaminen muutokseen. Oikeudenmukaiseksi siirtymäksi nimetty operaatio muistuttaa EU:n Just transition fund -rahaston toimintamekanismia. Sillä tuetaan Keski-Euroopan hiilialueita luopumaan hiilestä.

Komissio esittää samaisesta EU:n rahastosta varoja turpeesta luopumisen tukitoimenpiteisiin.

Sitraa moittiva kansanedustaja: haastateltu vääriä tahoja

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtajan tulilinjalle joutui erityisesti Sitran toimintasuunnitelman pohjana oleva turvealan yrittäjille suunnattu haastattelututkimus.

Hoskosen mielestä kyselyn tarkoitus on muu kuin oikean tiedon hankinta. Hän moittii, että alan suuret toimijat on sivuutettu kyselyssä.

Sitran toimeksiannosta konsulttiyritys Sitowise haastatteli 18 turvealan yrittäjää. Vähäisestä haastateltavien määrästä huolimatta Sitrassa arvioidaan, että vastauksissa nousevat esiin keskeiset alan yrittäjien huolenaiheet.

Pantsar sanoo, että nyt haluttiin kysyä heiltä, jotka eivät saa ääntään kuuluviin. Alan järjestöt pääsevät helpommin julkisuuteen.

Turpeesta luopuminen vaikea asia hallitukselle

Turpeesta luopuminen on vaikea asia Sanna Marinin (sd) hallitukselle. Hallitusohjelmaan asia kirjattiin siten, että turpeen verokohtelu selvitetään osana energiaverouudistusta.

Sittemmin hallituksen ilmastotiekarttakokouksessa tämän vuoden helmikuussa turpeen kohtalo siirrettiin työryhmään.

Sen tehtävänä on miettiä, mihin muuhun turvetta voidaan käyttää kun sen polttokäytön on tarkoitus puolittua vuoteen 2030 mennessä.

Työryhmässä ovat kaikki ne tahot, joita Hoskonen oli halunnut Sitran haastattelevan.

Pantsar sanoo, että Sitra on keskustellut oikeudenmukaisen siirtymän keskustelutilaisuuksista turvetyöryhmän kanssa. Selvitystyöstä on kerrottu myös eduskunnan ympäristövaliokunnalle.

Asiasanat

Menot