Uutiset

Eduskunnassa päätetään näyttämöllä ja kulisseissa

Eduskunnan varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) kopauttaa nuijaansa. Täysistunto ja kyselytunti alkaa. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen saa ensimmäisenä kysymysvuoron ja kysyy puolustusministeriltä puolustusvoimien kalusto- ja laitehankintasuunnitelmista.

Seppo Kääriäisen (kesk.) aloittaessa vastaustaan salissa käy melkoinen kuhina. Osa edustajista saapuu vasta paikoilleen, kun taas toiset kiertävät jo salia sopimassa tapaamisia ja vaihtamassa kuulumisia.

Eduskunnan lisärakennuksen rakentamisen jälkeen salista on tullut entistä selkeämmin ainoa paikka, jossa lähes kaikki edustajat ovat samanaikaisesti paikalla. Tänään Kirsi Ojansuu (vihr.) käyttää tilaisuuden hyväkseen ja hyörii ympäri salia etsimässä nimiä kirjalliseen kysymykseensä, joka käsittelee psykoterapeuttikoulutuksen rahoitusta. Ainakin kantahämäläisdemarit Minna Lintonen ja Satu Taiveaho raapustavat nimensä paperiin.

Aloitteiden ja kysymysten määrällä mitattuna tämän vaalikauden aktiivisin kantahämäläisedustaja on kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen. Kolmen viime vuoden aikana hän on ahkeroinut yhteensä 162 laki-, talousarvio- ja toimenpidealoitetta, välikysymystä ja kirjallista tai suullista kysymystä.

– Minusta istuntosalissa debatointi on hyvin innostavaa. Lisäksi minulla on vahva luottamus, että sitä kautta pystyy oikeasti vaikuttamaan, Räsänen kommentoi.

Paperi kiertää salin kautta roskikseen

Tuntia aiemmin eduskuntatalo valmistautuu täydellä tohinalla päivän kohokohtaan. Keskuskansliassa kuusi virkamiestä pinoaa paperipinkkoja, joita he pian lähtevät jakamaan kansanedustajien pöydille istuntosaliin.

Tänään salissa on jaossa ainoastaan kaksi valiokuntien mietintöä. Se on vähän, sillä yleensä torstaisin käsitellään muun muassa kansanedustajien aloitteita.

Vanhempi kanslia-avustaja Jorma Heikkinen kertoo, että eduskunnassa kuluu tuhottomasti paperia. Viime vuonna kansanedustajille jaettiin muun muassa 232 hallituksen esitystä, 161 lakialoitetta, 53 EU-asiaa ja 16 kertomusta.

Kun yhteen lakialoitteeseen saattaa kulua enimmillaan satoja A4-arkkeja, talon kokonaispaperimäärää voi vain arvailla.

Yli 30 vuotta eduskunnassa työskennellyt Heikkinen kertoo, että suurin osa pöydille jaettavasta materiaalista menee paperinkeräykseen. Kansanedustajat säilyttävät huoneissaan vain itselleen tärkeimpiä asiakirjoja, joita he tarvitsevat työssään myöhemmin.

– Toiveena on vähentää paperin määrää, mutta ainakaan vielä siihen ei ole päästy. Paperin määrä väheni, kun lakiesitysten kolmas käsittelyvaihe jäi pois. Toisaalta EU on tuonut mukanaan lisää asiakirjoja, Heikkinen sanoo.

Maan alla huristellaan potkulaudalla

Puoli tuntia ennen täysistunnon alkua kansanedustajia alkaa valua päärakennuksen kuppilaan. Ilkka Taipale (sd.) kantaa olutpulloa kohti kahvilan perukoilla sijaitsevaa keltaista huonetta.

– Täytyy mennä tuonne nurkan taakse, kun täällä on nykyään noita moralisteja, Taipale huikkaa mennessään. Hän viittaa Heidi Hautalaan (vihr.), joka oli edellisviikolla moittinut veteraanikansanedustajan ruokajuomia.

Sisääntuloaulassa Kirsi Ojansuu tapaa vanhan ystävänsä lapsikatraineen ja alkaa esitellä heille taloa.

Poikkeuksellisesti pieni ryhmä pääsee myös lisärakennuksen puolelle.

Vastaan tulee Oras Tynkkynen (vihr.), joka taittaa maanalaisen yhdyskäytävän potkulaudalla. Kävellen matka lisärakennuksen työhuoneelta istuntosaliin kestää seitsemän minuuttia.

– Kun hälytys istunnon alkamisesta kuuluu, ovat hissit yleensä tupaten täynnä. Siinä saa olla tarkkana, että ehtii paikalleen ajallaan, Ojansuu kertoo.

Eduskunta rekisteröi kansanedustajien myöhästymiset ja poissaolot. Tällä vaalikaudella eniten poissaoloja kantahämäläisedustajista on kertynyt Jari Koskiselle (kok.).

Parhaiten salissa on viihtynyt Päivi Räsänen, joka kertoo olleensa 11 eduskuntavuoden aikana pois täysistunnosta muun kuin virkatehtävän vuoksi ainoastaan kaksi kertaa.

– Toinen oli se, kun synnytin kuopukseni Juulian ja toinen sattui viime kesänä, kun meillä oli samaan aikaan puoluekokous Tampereella, Räsänen muistelee.

HPK:n peli voitti kyselytunnin

Nimenhuudon jälkeen istuntosalista lähteneitä ei rekisteröidä poissaoleviksi. Aika moni edustajista käykin vain ilmoittautumassa, kuuntelee puhetta hetken ja poistuu sitten joko omaan huoneeseensa, kokoukseen tai muille asioille.

Tällä kertaa ensimmäisten lähtijöiden joukossa on Jari Koskinen. Käytävillä kuiskaillaan, että hänellä on kiire HPK:n peliin. Juniorijääkiekkoilijan äitinä HPK:n toiseksi viimeinen peli jännittää myös Minna Lintosta.

– Onneksi meillä on huoneissa telkkarit, Lintonen lohduttautuu.
Hän kertoo viihtyvänsä hyvin istuntosalissa toisten puheita kuunnellen. Puhujanpönttökään ei pelota, mutta lukuisia puheenvuoroja tärkeämpää on hänen mielestään verkostoituminen.

– Hallituspuolueen edustajana ensimmäisenkin kauden kansanedustajalla on mahdollista vaikuttaa asioihin, Lintonen uskoo.

Opposition edustajille täysistuntojen puheenvuorot ovat tärkeämpiä. Siitä hyvänä esimerkkinä käy Päivi Räsänen, joka on puhunut täysistunnossa jopa enemmän kuin työministeri Tarja Filatov (sd.).

Askartelua ja tekstareita

Kyselytunti etenee uusiin aiheisiin. Välillä edukunta kohahtaa, kun joku puhujista heittää provosoivan väitteen. Osa edustajista huutelee herkästi takaisin. Välillä katseet kertovat enemmän kuin suu.

Paikalla olevat edustajat seuraavat opposition ja hallituksen väittelyä kukin tavallaan.

Satu Taiveaho naputtelee tekstiviestejä, Päivi Räsänen kuiskuttelee Bjarne Kalliksen (kd.) ja Jyrki Kataisen kanssa. Ministeriaitiossa Tarja Filatov käy ajatustenvaihtoa opetusministeri Antti Kalliomäen (sd.) kanssa. Minna Lintonen leikkaa saksilla asiapapereista tärkeimpiä kohtia ja liimaa niitä paperille myöhempää käyttöä varten.

Johannes Koskinen (sd.) nojaa rauhallisesti taaksepäin ja pyörittelee peukaloitaan. Hetken päästä ex-ministeri kuitenkin terästäytyy. Hän saa puheenvuoron ja kysyy sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnista, joiden uudistaminen on lykkääntynyt usealla vuodella.

– Se vähentäisi painetta vakuutusoikeudessa ja yleensäkin nopeuttaisi lopullisen ratkaisun saamista, jos me saisimme tämän ensimmäisen vaiheen lautakuntien työn tasapuolisemmaksi ja paremmin oikeusturvaa toteuttavaksi.

Lehdistöparvella toimittajat kommentoivat Koskisen kysymystä.

– Eihän tuosta saanut mitään tolkkua, mumisten ja liian epäselvästi kysytty, toimittajat arvostelevat.

Koskisen puoluetoveri, sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen ymmärtää kuitenkin kysymyksen ja vastaa, että muutoksenhakuprosessin sujuvoittamista työstetään parhaillaan ministeriössä.

– Asia on loppuun käsitelty, sanoo Sirkka-Liisa Anttila ja pamauttaa nuijaansa.

Ilkeitä heittoja ja paperisia puheita

Kun kyselytunti loppuu ja kameramiehet poistuvat lehtereiltä, sali tyhjenee yhtä nopeasti kuin täyttyikin.

Sirkka-Liisa Anttila saa jakaa puheenvuoroja rauhassa, sillä vain kourallinen edustajia jää keskustelemaan ulosottolain muutoksista ja Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen viime vuoden toiminnasta.

Anttilan mielestä tällä vaalikaudella salissa on kuultu hyviä keskusteluja. Hän jakaa kansanedustajat näkyviin ja värikkäisiin keskustelijoihin, aktiivisiin kommentaattoreihin, ilkeämielisiin heittelijöihin ja paperinmakuisiin puhujiin.

– En halua mainita nimiä, mutta tiedän antaessani puheenvuoron tietyille edustajille, että varmasti syntyy väriä ja keskustelua. Täällä on myös muutamia erittäin hyviä puhujia, jotka osaavat analysoida ja argumentoida ja ovat vielä loogisiakin.

Kansanedustajien puheoikeutta ei ole rajattu, mutta puhemies voi tarvittaessa ohjeistaa lyhyisiin puheenvuoroihin. Anttilan mielestä keskustelun taso yleensä paranee, kun puheet lyhenevät minuutin tai parin minuutin mittaisiksi.

– Lyhyesti ja nasevasti puhuminen on taito. Suurten, laajojen linjojen esittely ei useinkaan ole kovin kiinnostavaa.

Vaikka täysistunto on näyteikkuna eduskunnasta ulospäin, Anttilan mielestä se on tärkeä tilaisuus aidolle väittelylle hallituksen ja opposition välillä.

– Se on valtakunnan arvokkain foorumi, jossa toivoisin esitettävän kaikki tärkeimmät poliittiset avaukset, Anttila sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

28.3.2020