fbpx
Uutiset

Eduskunnasta vahvistetaan: Mikään esitetyistä leikkauksista ei koske kansanedustajia

Juha Sipilän (kesk) johtaman hallituksen rajuista leikkausesityksistä mikään ei koske kansanedustajien etuja. Asian vahvistaa eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.

Esimerkiksi hallituksen esittämä palkaton ensimmäinen sairauspäivä ei koske kansanedustajia, jotka saavat palkkionsa kaikesta huolimatta. Asiasta kertoi

Iltalehti.

Myöskään muut kaavaillut leikkaukset eivät vaikuta kansanedustajien palkkioihin tai etuihin.

Suurin yksittäinen syy on se, että kansanedustajille maksetaan palkan sijaan palkkiota, johon ei kuulu erillisiä viikonloppu- tai ylityölisiä.

Sen vuoksi muun muassa ylityökorvausten puolittaminen tai sunnuntaikorvausten laskeminen eivät vaikuta kansanedustajien tuloihin.

Hallintojohtaja Rauhio sanoo, että kansanedustajien pyhätyöt ovat harvinaisia.

– Mainittakoon, että viime kesänä oli valiokunnan kokouksia sekä lauantaina että sunnuntaina. Mutta harvinaista se on, että sunnuntaina tehdään töitä.

Julkisen sektorin lomia aiotaan leikata 38 päivästä 30:een. Kansanedustajilla ei ole lomia, minkä vuoksi niistä ei voida leikata.

Kansanedustajilla on kuitenkin istuntotaukoja.

Kesällä istuntotauko kestää noin kolme kuukautta, jolloin kansanedustajat työskentelevät maakunnissa. Talvella istuntotauko on noin puolitoista kuukautta ja syksyllä viikko, eli kaikkineen istuntotauko kestää vuodessa noin neljä ja puoli kuukautta.

– Kansanedustaja saa aina kuukausittain edustajapalkkion. Istuntoja tai kokouksia joko on tai ei ole, Rauhio sanoo.

Hallitus esittää myös loppiaisen ja helatorstain muuttamista palkattomiksi vapaapäiviksi, mikä ei vaikuta kansanedustajien palkkioihin.

Torstai on eduskunnassa merkittävä istuntopäivä, kun silloin on aina kyselytunti, jolloin oppositio hiillostaa hallitusta. Aiotaanko jatkossa pitää täysistuntoja myös helatorstaisin?

– En osaa sanoa. Tuskin kukaan osa sanoa, että miten täysistuntosuunnitelmat tehdään, mikäli hallituksen esitys toteutuu. Helatorstai ei ole ollut istuntopäivä.

Kansanedustaja saa kokemuksen mukaan joko 6 380 euron tai yli 12 vuotta palvelleet 6 858 euron kuukausipalkkion. Lisäksi kansanedustajat saavat verotonta kulukorvausta kotipaikasta riippuen 986,81–1 809,15 euroa kuukaudessa.

– Mikään näistä esitetyistä leikkauksista ei vaikuta suoraan kansanedustajien etuihin. Asian voi kääntää myös toisin päin: Jos joku näistä leikkauksista peruuntuu, kansanedustajat eivät vastaisuudessakaan tule saamaan niitä etuja.

Asiasanat

Menot