Kolumnit Uutiset

Eduskunta äänesti Jaa-napit kuumina

Työpaikoilla joulun ja uuden vuoden lähestymisen aistii usein parhaiten siitä, että vuoden aikana rästiin jääneitä ja valmisteltuja tehtäviä saatetaan loppuun pikavauhtia, jotta kallisarvoiset joululomat eivät olisi vaarassa.

Sama pätee politiikassakin. Kautensa ensimmäiset kuusi kuukautta lähinnä jahkailuun, vatulointiin ja omien ideoidensa alasampumiseen tuhlannut Suomen hallitus sai tiistaina lainsäädäntökoneensa todenteolla käyntiin ja suolsi eduskunnan eteen äänestettävää kuin liukuhihnalta.

Opposition rooliksi jäi vain voimaton sivusta seuraaminen.

Suurimman huomion sai liikeaikalain kumoaminen, joka mahdollisesti jo vuodenvaihteesta lähtien vapauttaa kauppojen ja kampaajien aukioloajat yrittäjän omaan harkintavaltaan.

Oli jo aikakin luottaa siihen, että kaupassa tiedetään, kannattaako ovet pitää auki loppiaisena tai lauantaina kello kuuden jälkeen vai ei. Nyt asiasta päättää etäinen Lapin aluehallintovirasto.

Suomi ei tällä päätöksellä siirry 24/7-yhteiskuntaan, mutta se osoittaa tervettä luottamusta siihen, että kaikkea ei tarvitse säätää ylhäältä käsin. Tästä on norminpurkutalkoiden hyvä jatkua muillekin aloille.

Moni tärkeä asia jäi silti harmillisesti tämän kauppa-asian alle.

Päivähoito-oikeuden rajaaminen on historiallinen heikennys yhteen tärkeimpänä pidetyistä hyvinvointivaltion rakennuspalikoista.

Monissa kunnissa on otettu jo ennakoivasti kantaa asiaan laatimalla pikavauhtia omia säännöksiä, joilla nykyinen subjektiivinen oikeus päivähoitoon vanhempien elämäntilanteesta riippumatta säilytetään, ainakin toistaiseksi.

Jos kuntien talouskurimus ei lähivuosina parane, saatetaan monessa kunnassa ja kaupungissa olla muutaman vuoden päästä hankalassa tilanteessa, jossa säästöt pakottavat siirtymään takaisin lain määräämälle minimitasolle.

Sitten olivat vielä ne päivän muut pikkuasiat, jotka eivät suurempaa keskustelua edes herättäneet: leikattiin opiskelijoilta, leikattiin sairailta, leikattiin eläkeläisiltä, leikattiin työntekijöiltä ja leikattiin lopuksi vielä vähän lisää lapsiperheiltäkin.

Velkaantuminen on paha juttu ja menoja pitää karsia. Ymmärrän.

En vain silti jaksa uskoa, että Suomen valtiontalous pelastuu tai tuhoutuu jonkun lapsilisän indeksisidonnaisuuden poistamisen myötä.

Ihan oikeiden ihmisten elämässä se kuitenkin tuntuu kipeästi. Toivottavasti hallitus harkitsi asian hyvin.