Uutiset

Eduskunta hyvin ryhdikkäänä

Eduskunnan puhemylly saatteli ex-pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) Nuorisosäätiö-jutun historiaan. Kivet ja kannot käännettiin – kuten Vanhanen asian ilmaisi – ja lopulta eduskunta katsoi, ettei valtakunnanoikeutta ole aihetta kutsua koolle.

Eduskunta ansaitsee tapauksen käsittelyssä suunnilleen täydet pisteet. Ilahduttavaa on yksin se, etteivät puolueet ja yksittäiset edustajat ryhtyneet politikoimaan lakiasialla. Runsaat eduskuntapuheet selittyvät vaalien läheisyydellä.

Irtopisteiden keräämiselle käänsi selkänsä jopa perussuomalaiset. Puolue piti eduskuntaa jännityksessä loppuun asti, viimein edustaja Pentti Oinonen taipui perustuslakivaliokunnan tahtoon armon nimessä.

Tästä ei ollut kysymys vaan lain noudattamisesta, mitä Annika Lapintie (vas.) korosti – tosin hänen arvionsa voi lukea pahoitteluna, että eduskunnan on noudatettava säätämiään lakeja.

Eduskunnan huvittavimmasta ja kevyimmästä lausunnosta vastasi perussuomalaisten Pertti ”Veltto” Virtanen, jonka mielestä Vanhasta olisi ”jotenkin pitänyt näpäyttää”.

Vanhanen roikkui löysässä hirressä suunnilleen puolitoista vuotta, joten voisi kuvitella, että tästä kertyisi jo enemmän kuin näpäytys.

Pääministerinä Vanhanen menetteli varomattomasti, silti lopulta pieni virhe, hetken nukahtaminen, kääntyi lähinnä poliittiseksi komediaksi. Näin ennen muuta rikkeen käsittelyn käsittämättömän pitkän keston vuoksi.

Tässä tilassako on maan hallinto ja päätöksenteko? Yksilön oikeusturvan pitäisi koskea sekä pääministeriä että ex-pääministeriä siinä missä kaikkia suomalaisia.

Näytelmän juonen kirjoitti oikeuskansleri Jaakko Jonkka, joka pitkän vitkuttelun – jota myös tutkinnaksi voi kutsua – jälkeen pesi kätensä ja sysäsi likapyykin eduskunnan pestäväksi.

Kun Vanhasen tapaus on kaikessa laajuudessaan pieniäkin yksityiskohtia myöten paljastunut, on entistä aiheellisempaa kysyä, miksi Jonkka ei tehnyt selkä suorassa asiassa ainoaa oikeaa ratkaisua.

Valitettavasti vaikuttaa lähinnä siltä, että ratkaisevalla hetkellä oikeuskansleri Jonkan henkinen kantti petti.

Kansan keskuudessa Vanhasen vapauttava päätös synnyttää myös nurinaa, jonka määrää on aivan aiheetonta liioitella. Perimmäinen ajatus, että Vanhanen olisi pitänyt tuomita vaikka syytön onkin, ei ole tästä maailmasta.

On kaikki perusteet olettaa, että valtaenemmistö suomalaisista kunnioittaa länsimaista oikeusjärjestelmää ja siihen kuuluvaa oikeudenjakoa. Linja piti – ja sen täytyi pitää – myös ex-pääministerin sotkun selvittämisessä.

Vanhasen tapauksesta seuraa myös jotain hyvää, politiikan ilmapiiriä puhdistavaa, mutta tähän päämäärään olisi päästy kyllä tyylikkäämmin muilla tavoin. Valtakunnanoikeus-kortin pelotusvaikutus oli alun perin kovin selvässä tapauksessa kyseenalainen.