Uutiset

Eduskunta keskittyi nokkeluuksiin

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona politiikan keskipisteenä olleen Portugalin tukipaketin, jonka arvo on Suomen takauksina suunnilleen miljardia euroa.

Eduskunta tuki pakettia äänin 137-49, joten eduskunnan perimmäisessä tahdossa on vähän keskusteltavaa. Vastaan äänestivät odotetusti ainoastaan perussuomalaiset ja vasemmistoliitto.

Vasemmistoliiton Eurooppa-politiikkaa on maltillistumassa, jos siitä tulee hallituspuolue. Tämä tarkoittaisi tulevaisuudessa sitä, että perussuomalaiset vastustaisi entistä selvemmin ainoana puolueena jyrkästi eurooppalaista yhteistyötä.

Puoluejohtaja Timo Soini otti kaiken ilon irti eduskunnassa tukipaketista. Kunniansa sai kuulla entinen hallitus, tuleva hallitus, muut puolueet ja Soinin silmissä taloudellisesti raunioina oleva Eurooppa.

Muut puolueet eivät jääneet sanattomaksi ja näin kansanedustajat pääsivät väittelemään kilpaa siitä, mikä puolue ja ketkä poliitikot ovat maan suurimpia takinkääntäjiä.

Kirjoittamattomien sääntöjen mukaan eduskunnassa ei saa ketään syyttää valehtelusta. Takinkääntäjä on asia erikseen, vaikka sanonta tarkoittaa, varsinkin nyt vaalien jälkeen, äänestäjän pettämistä!

Eduskunnan keskustelua voi kuvailla vain värikkääksi. Paljon ylpeilemistä ei ole kuitenkaan siinä, että suuren ja vaikean asian käsittelyssä kaikenlaisten nokkeluuksien sinkoaminen syrjäytti kansanedustajien keskeisen asiallisen keskustelun.

Takinkääntäminen on jälleen kerran hyvin suhteellinen käsite – perussuomalaiset ei takkiaan kääntänyt, koska puolue pakeni vastuuta ja siirtyi vapaaehtoisesti oppositioon.

Portugali-ratkaisussa kävi täsmälleen vanhan kaavan mukaan tavalla, joka oli nähtävissä jo ennen vaaleja. SDP sai siirrettyä pilkkua ja niinpä puolue siirtyi pakettia tukemaan.

Euroopassa puolestaan ymmärrettiin, että demareiden kasvojen pelastamiseksi ja puolueen tuen hankkimiseksi pilkulle on haettava yhteisymmärryksessä uusi paikka.

Takinkääntäjien jahtaaminen on puolin ja toisin hyödytöntä puuhastelua, pelkkää sanoiksi kutsutun äänen levittämistä. Suomi oli neuvotellut kokoon ratkaisun, jonka taakse piti saada poliittinen tuki.

Näin siksi, että Suomi on kiinteä osa Eurooppaa ja siksi sen on kannettava vastuunsa sekä turvattava samalla myös omat kansalliset etunsa.

Rehellisyyden nimissä tämä on todettava: sitä mahdollisuutta ei enää edes ollut, että Suomi olisi voinut hylätä keskiviikkona eduskunnassa Portugali-paketin.

Perussuomalaisten riemulla ei tunnu olevan rajoja. Politiikassa – kuten elämässä yleensäkin – kuitenkin ajaudutaan tilanteeseen, jossa suuret sanat ja julistukset tulevat enemmin tai myöhemmin esittäjäänsä vastaan.

Timo Soinin täytyy kokeneena poliitikkona ymmärtää, että hänen puolueensa järjestää, jos ei takki käänny, näillä Eurooppa-kannoille itselleen pysyvän paikan oppositiosta.

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic