fbpx
Uutiset

Eduskunta koolle, mutta ilman isompaa brexit-hätää

Eduskunta kokoontuu näillä näkymin heinäkuun ensimmäisen viikon alkupuolella kuulemaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ilmoituksen brexit-kansanäänestyksestä ja brittien EU-erosta. Näin kertoi sunnuntaina eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.), jonka käsissä on eduskunnan kutsuminen takaisin kesän istuntotauolta.

– Eiköhän me huomenna (maanantaina) sitä vähän haarukoida. Minulla on ollut ajatus, että se voisi olla seuraavalla viikolla heti alkupuolella. Lähiaikoina joka tapauksessa, Lohela totesi.

EU-ministerivaliokunta kokoontuu maanantaina, jonka aikana Sipilä informoi tilanteesta myös suurta valiokuntaa. EU-maiden päämiehet keskustelevat brittien kansanäänestyksen seurauksista Brysselissä heti tiistaina ja keskiviikkona. Lohelan mukaan suuri valiokunta kokoontuu uudelleen perjantaina.

Sinällään Lohela ei näe eduskunnan kokoontumiselle tulipalokiirettä.

– Ei tässä nyt ole semmoista hätää, kun mitään ei akuutisti tapahdu. Uskon kuitenkin, että kansanedustajilla on tarve saada terveiset Eurooppa-neuvostosta sitten pääministerin ilmoituksella.

Lohelan mukaan asiasta riittää tässä vaiheessa kuuleminen ja keskustelu.

– Ei vaadi pidempää paussia, vain keskustelun tästä aiheesta. Ei taida olla vielä mitään sellaista asiaa, mille pitäisi mitään tehdäkään. Ei ole tiedossa minkäänlaisia päätösluonteisia asioita tähän liittyen.

Vaikka kyseessä on perustavanlaatuinen muutos, Lohela ei näe syytä suureen huoleen. Asioilla on tapana järjestyä.

– Toivoisin, että ei liikaa huolehdittaisi. Varmasti on vaikutuksia, mutta eiköhän nämä neuvottelemalla ratkea. Onhan tässä meidän talousalueessa muitakin aktiivisia toimijoita, jotka ovat Euroopan unionin ulkopuolella. Ratkaisut saadaan varmaan aikaiseksi.

LM- Hannu Mustonen

Menot