fbpx
Uutiset

Eduskunta saattaa valita uuden puhemiehen jo huomenna – Anu Vehviläistä pidetään vahvana vaihtoehtona

Keskustan eduskuntaryhmän on määrä valita ehdokas tänä iltana.
Matti Vanhanen on toiminut eduskunnan puhemiehenä 7. kesäkuuta 2019 alkaen. Kuva: Mauri Ratilainen / Arkisto
Matti Vanhanen on toiminut eduskunnan puhemiehenä 7. kesäkuuta 2019 alkaen. Kuva: Mauri Ratilainen / Arkisto

Protokollan mukaan eduskunnan on valittava uusi puhemies viipymättä sen jälkeen, kun puhemiehenä toiminut henkilö on eronnut tehtävästään. Matti Vanhasen (kesk.) ja hänen seuraajansa tapauksessa “viipymättä” saattaa tarkoittaa jo huomista tiistaita. Eduskunnan täysistunto alkaa tällöin kello 14.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tviittasi Vanhasen valinnan selvittyä, että hallitus kokoontuu huomenna tasavallan presidentin esittelyyn ja valtioneuvoston istuntoon klo 9 käsittelemään ministerinvaihdokseen liittyvät asiat.

Puhemiesvalinta etenee samalla tavalla kuin normaalissa päiväjärjestyksessä eli yleensä valtiopäivien alkaessa. Koska puhemies on sovittu valittavaksi keskustan mandaatilta, puolue ehdottaa tehtävään sopivaksi katsomaansa henkilöä. Sen jälkeen eduskunta suorittaa täysistunnossaan niin sanotun umpilippuäänestyksen.

Eduskuntatiedotuksesta arvellaan, että aikataulullisesti valinta on mahdollista tehdä jo tiistaina. Viimeistään tällä viikolla sen todetaan tapahtuvan varmuudella.

Yleensä tahti on ripeä. Esimerkiksi Antti Rinne (sd.) valittiin 1. varapuhemieheksi hyvin nopealla aikataululla 11. joulukuuta 2019.

Keskustan ehdokkaasta ei ole vielä tietoa. Varmaa on vain, että puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) ei pyri puhemieheksi. Vahvana vaihtoehtona pidetään Anu Vehviläistä (kesk.). Hän oli Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kunta- ja uudistusministeri 2015-2019 ja lisäksi liikenneministeri alkukesällä 2019.

Puhemiesehdokas valitaan keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa tänään kello 18 alkaen.

Juttua on täydennetty kello 12.15 keskustan eduskuntaryhmän aikataululla ja Anu Vehviläisen mahdollisuuksilla tulla valituksi puhemieheksi.

Menot