fbpx
Uutiset

Eduskunta saattaa valita uuden puhemiehen jo huomenna – Keskusta valitsee ehdokkaan

Prosessi etenee samalla tavalla kuin normaalissa päiväjärjestyksessä.
Matti Vanhanen on toiminut eduskunnan puhemiehenä 7. kesäkuuta 2019 alkaen. Kuva: Mauri Ratilainen / Arkisto
Matti Vanhanen on toiminut eduskunnan puhemiehenä 7. kesäkuuta 2019 alkaen. Kuva: Mauri Ratilainen / Arkisto

Protokollan mukaan eduskunnan on valittava uusi puhemies viipymättä sen jälkeen, kun puhemiehenä toiminut henkilö on eronnut tehtävästään. Matti Vanhasen (kesk.) ja hänen seuraajansa tapauksessa “viipymättä” saattaa tarkoittaa jo huomista tiistaita. Eduskunnan täysistunto alkaa tällöin kello 14.

Asia etenee samalla tavalla kuin normaalissa päiväjärjestyksessä eli yleensä valtiopäivien alkaessa. Koska puhemies on sovittu valittavaksi keskustan mandaatilta, puolue ehdottaa tehtävään sopivaksi katsomaansa henkilöä. Sen jälkeen eduskunta suorittaa täysistunnossaan niin sanotun umpilippuäänestyksen.

Eduskuntatiedotuksesta arvellaan, että aikataulullisesti valinta on mahdollista tehdä jo tiistaina. Viimeistään tällä viikolla sen todetaan tapahtuvan varmuudella.

Tahti on yleensä ripeä. Esimerkiksi Antti Rinne (sd.) valittiin eduskunnan 1. varapuhemieheksi hyvin nopealla aikataululla 11. joulukuuta 2019.

Keskustan ehdokkaasta ei ole vielä tietoa. Varmaa on vain, että puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) ei pyri puhemieheksi.

Menot